Фото pixabay.com

Київська школа економіки презентувала дослідження Павла Яворського «Інструменти попередження зловживання спрощеною системою оподаткування в Україні: міжнародний досвід та рекомендації».

У роботі дослідник проаналізував критерії, за якими у розвинутих країнах виокремлюють зловживання спрощеними системами оподаткування та найбільш поширені практики зловживання - оформлення штатного персоналу як фізичних осіб-підприємців, заниження обороту, штучне подрібнення суб’єкту господарської діяльності, реалізація контрабанди через фізичних осіб-підприємців (ФОП) та юридичних осіб (ЮО).

Читайте такожВижити в карантин. Як малий бізнес долає коронакризу

Відео дня

«Дуже добре, що ви почали розробляти критерії штучного подрібнення. Я вважаю, що саме тут є ключ до боротьби з  основними і наймасштабнішими зловживаннями, які використовують спрощену систему, - зазначив старший економіст CASE-Ukraine Володимир Дубровський, додавши – Якраз штучне подрібнення це є така поширена схема від якої, в тому числі, страждає білий бізнес. Я тільки називав би їх не ФОП, а псевдоФОП. Це здебільшого люди, які здали свої документи і які не беруть участь в роботі фірми, вони просто отримують якісь гроші, а через їхні документи проводять обороти», - прокоментував Дубровський роботу дослідника KSE Павла Яворського під час презентації дослідження.

У дослідженні описується типовий приклад подрібнення, коли бізнес використовує у роздрібній торгівлі схему для ухилення від сплати податків, використовуючи співробітників, зареєстрованих як ФОП, у якості бази для збільшення обороту компанії та уникнення загальної системи оподаткування.

У публічній сфері роздрібна мережа зазвичай представлена єдиним брендом «Магазин», проте при проведенні, наприклад, купівлі мобільного телефону, операція продажу проводиться не між покупцем та єдиними суб’єктом господарської діяльності, а між покупцем та одним з ФОП, який формально не має жодного відношення до магазину. ФОП можуть реєструвати як на співробітників “Магазину”, так й на третіх осіб. При цьому, ФОП-учасників схеми можна поділити на 2 групи –  на тих, що проводять безготівкові операції з можливістю надання фіскальної документації (чеків), та тих, які проводять продажі  готівкою, без фіскальних чеків. В подальшому, перші ФОП звітуються до ДПС за проведені операції, в той час як обороти других  формують тіньову складову ринку, з якої не сплачуються податки.

Проте слід зазначити, що фактично “Магазин” є єдиним суб'єктом господарювання, оскільки його діяльність, в тому числі координування діяльності ФОП, виконується під однією парасолею: єдиним брендом, керівництвом, бухгалтерією, логістичними центрами, пунктами реалізації тощо. Система ФОП використовується для уникнення податку на прибуток (18%), а також податків з заробітної плати співробітників (податок на дохід фізичних осіб, військовий збір, соціальний внесок).

«Я би дуже радив зосередитись на цій темі. Якраз це може відвести фокус від справжніх ФОПів, які працюють сумлінно, загрози  які пов’язанні зі зловживанням  спрощеною системою. Тому що подрібнення розслідується не від ФОПа, а від того, хто подрібнює, від юридичної особи, тобто від власника франшизи, від власника майданчика. І в такий спосіб можна переключити увагу саме на такі схеми, які найбільше шкодять», - зазначив Володимир Дубровський.