Експерт вважає, що готівковий курс долара не опуститься нижче 39,5 грн і не "злетить" вище 41 грн / фото REUTERS

Протягом 20-26 лютого на валютному ринку буде спостерігатися досить стабільна і прогнозована ситуація, а готівковий курс долара буде у вже звичному проміжку-39,5-41 грн/дол.

Про це повідомив директор департаменту казначейства COMINBANK Герман Марченко в коментарі УНІАН.

"Водночас ми припускаємо, що на ринку цілком можливі ситуативні коливання з одномоментним зростанням або зменшенням курсу (тобто протягом одного банківського дня) на 0,1-0,3 грн за 1 дол., але в межах зазначеного коридору", - зазначив експерт.

Відео дня

Він нагадав, що протягом січня-лютого на стабільність готівкового курсу валют впливає ряд факторів, зокрема, стримана інфляція (у січні її рівень не перевищив 0,8%), політика НБУ щодо утримання без змін облікової ставки та офіційного курсу валют, а також баланс між попитом і пропозицією на готівкову валюту за рахунок впроваджених "конвертаційних" депозитних програм.

Також на стабільність готівкового курсу вплинули безперервна макрофінансова допомога в розмірі близько 4 млрд дол. від країн-партнерів, експортні надходження переважно від продажу зернових, а також психологічна стійкість суспільства до викликів війни та героїзм ЗСУ у боротьбі з ворогом.

"Таким чином, наступного тижня ситуація на валютному ринку навряд чи зазнає істотних змін: готівковий курс долара не опуститься нижче 39,5 грн і не "злетить" вище 41 грн", - резюмував Марченко.

Курс під час війни

Через війну офіційний курс гривні 24 лютого 2022 року було зафіксовано на рівні 29,25 грн/дол. З 21 травня 2022 року Нацбанк скасував обмеження на встановлення курсу, за яким уповноважені установи можуть продавати готівкову іноземну валюту клієнтам. 

21 липня Нацбанк послабив офіційний курс гривні на 25% - до 36,57 грн/дол.

До повномасштабного вторгнення Росії в Україну діяв плаваючий курс гривні. 

Прогнози на лютий

Економіст Сергій Фурса зазначав, що зараз в Україні немає ніяких провісників, які б вказували на те, що долар досягне позначки в 50 грн/дол.

Аналітик Олексій Козирєв прогнозував, що в лютому банки будуть виставляти свої котирування в межах коридору від 39,70 до 41,10 гривень, а по євро - від 42,20 до 44,25 гривень. 

Директор департаменту казначейства "Комінбанку" Герман Марченко прогнозував, що курс долара в Україні до середини лютого може впасти в ціні і опинитися в межах коридору 39,5-40 грн/дол.

Вас також можуть зацікавити новини: