Ілюстрація REUTERS

У 2020-2021 року Україна звітує про нарощування поставок своєї продукції за кордон, однак експерти попереджають, що незабаром слід очікувати зниження цін на українську експортну продукцію.

Про це йдеться в сюжеті "5 каналу".

Зокрема, днями прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що за підсумками чотирьох місяців 2021 року обсяги експорту зросли на 20%, або на три мільярди доларів. Більш того, за останній час для України відкрилися 8 нових ринків, зокрема, країни Африки, Південної Америки.

При цьому повідомляється, що левову частку вітчизняного експорту складають сировинні товари - пшениця, кукурудза, соняшник, готова олія тощо.

Втім експерти застерігають, що завдяки сприятливій зовнішній кон'юнктурі, наразі ціни цю продукцію знаходяться на кількарічних максимумах, але вже найближчим часом вони можуть знизитися.

"На сьогодні кукурудза знаходиться на рівні 665 доларів за тону, а пшениця на рівні 673 доларів. Найближчим часом ми очікуємо збір врожаю на просторах СНД та Європи і можливе зменшення ціни на 10% від сьогоднішніх рівнів", – відзначив керуючий партнер ІК "Атланта Капітал" Юрій Нетесаний.

Крім того, експерти очікують суттєвого зниження цін і на ринку залізної руди, яка теж серед головних товарів вітчизняного експорту.