Фігурантами скандального кримінального провадження про викрадення $400 тисяч із рахунків Агентства з розшуку та менеджменту активів стали т.в.о. голови АРМА Дмитро Жоравович та поліцейські Нацполіції.

Про це йдеться в ухвалі слідчого судді Вищого антикорупційного суду Маркіяна Галабали від 2 лютого 2022 року в рамках кримінального провадження №4202000000002497, яке розслідують детективи Національного антикорупційного бюро України стосовно топ-посадовців Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА), пишуть Українські новини.

Нагадаємо, в рамках цього провадження колишній т.в.о. голови АРМА Віталій Сигидин, його заступник Володимир Павленко та керівника Управління менеджменту активів Вахтанг Бочорішвілі підозрюються у привласненні, розтраті або заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем в особливо великих розмірах або організованою групою (ч. 5 ст. 191 ККУ). Мова йде про викрадення 400 тисяч доларів із рахунків АРМА. Кошти належали київському бізнесмену Сергію Кісільову, але були перераховані підставній особі Ігорю Королю.

Відео дня

Зараз досудове розслідування у цьому кримінальному провадженні відбувається і за фактами вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 209 (легалізація доходів, отриманих злочинним шляхом), ч. 3 ст. 28 (злочин, вчинений організованою групою), ч. 3 ст. 368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою у великому розмірі), ч. 4 ст. 358 (підроблення документів) КК України.

Згідно тексту ухвали ВАКС, кількість свідків та інших фігурантів в рамках провадження за останній місяць  збільшилася вдвічі. Зокрема, статус свідка отримав начальник Першого відділу Управління менеджменту активів АРМА Єгор Сігарьов, який, за даними слідства, познайомив іншого учасника схеми – Дениса Сердюка – із заступником голови АРМА Володимиром Павленком.

Ще один новий свідок - Ольга Чмелик - оформляла платіжні доручення та всі документи для переведення коштів з банківського рахунку АРМА на рахунок підставної особи, а не власника коштів.

Також фігурантами розслідування, з якими підозрюваним заборонено спілкуватися, стали екс-заступник начальника Головного слідчого управління Національної поліції України Євген Шевцов та старша слідча ГСУ НПУ Наталя Медвєдєва. Нагадаємо, саме Наталя Медвєдєва напередодні злочину відмовлялася виконувати ухвали Печерського районного суду міста Києва та Київського апеляційного суду про вилучення 400 тисяч доларів із рахунків АРМА. Відповідно, якби Медвєдєва виконала це рішення суду, то злочину про викрадення коштів не сталося б.

Також фігурантом розслідування став т.в.о. Голови АРМА Дмитро Жоравович, який призначив відстороненого судом від посади керівника управління менеджменту активів Вахтанга Бочорішвілі на посаду начальника відділу договірної роботи АРМА. За шість місяців свого керівництва Жоравович не ініціював проведення службового розслідування стосовно незаконного заволодіння коштами з рахунків АРМА. Віталій Сигидин і Володимир Павленко написали заяви про звільнення за власним бажанням і не отримали догани.