1 липня 2021 року Рада розблокувала підписання закону Про добровільне одноразове декларування / фото УНІАН Володимир Гонтар

В Україні ймовірність впровадження тотального нагляду за доходами та витратами громадян, вельми висока.

Про це, як йдеться в матеріалі Страна.uа, заявив засновник компанії Performance Managment Сергій Сароян.

Читайте такожЗ українців не можуть вимагати податки заднім числом - експерт

Відео дня

"По-перше, впровадження непрямих методів - це одна з вимог МВФ. По-друге, величезна частка тіньової економіки - близько 30% або навіть вище, мотивує владу шукати додатковий інструментарій для поповнення бюджету. Тобто, ймовірність впровадження тотального нагляду за доходами та витратами громадян, досить висока. Інше питання наскільки ефективно вийде все це реалізувати, адже одна справа представити проект на папері, а інша - впровадити необхідну інфраструктуру та інтегрувати в неї банківську сферу. І головне - чи буде політична воля, що до виборів вкрай сумнівно", - говорить Сергій Сароян.

Разом з тим, глава Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин вважає, що введення додаткових податків вдарить по рейтингу влади.

"Це буде нищівний удар по рейтингах влади, адже по суті, хочуть залізти в кишеню до кожного українця. Навряд чи на це підуть найближчим часом", - зазначає Пендзін.

"Непрямі методи, якщо їх введуть, вдарять по кишені більше ніж 90% громадян. Для влади це буде фактично політичне самогубство", - заявив Пендзін.

Глава фракції "Слуга народу" Давид Арахамія, коментуючи питання журналістів з приводу непрямих методів і законопроекту Мінфіну, зазначив, що введення непрямих методів контролю витрат і доходів відразу ж по закінченню податкової амністії (тобто, з вересня 2022 року)"неможливо".

"Мені зрозуміло, чому міністр фінансів так говорить: він відповідає за збори. Але, по-перше, це практично неможливо. А по-друге, у нас категоричний протест проти цього всередині фракції. Скажу так - цього не буде", - заявив Арахамія.

Глава секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський зазначив, що зараз все говорить про плани впровадження новацій найближчим часом.

"Про впровадження непрямих методів контролю доходів / витрат говорять вже не перший рік, подібні ініціативи розглядалися ще попередньою владою. Але зараз все говорить про плани впровадження новацій найближчим часом. А чутливість для багатьох українців, даної теми можуть притупити за рахунок якогось "перехідного періоду", - вважає Забловський.

Добровільне одноразове декларування: 

  • 15 червня 2021 року Верховна Рада ухвалила закон про добровільне одноразове декларування активів фізичних осіб (№5153), який передбачає проведення з 1 липня 2021 року до 1 липня 2022 року одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб, з яких не були сплачені податки та збори відповідно до вимог законодавства.
  • 1 липня 2021 року Рада розблокувала підписання закону про добровільне одноразове декларування.
  • 16 липня 2021 року президент Володимир Зеленський підписав закони про проведення одноразового добровільного декларування активів.
  • Декларування проводиться з 1 вересня 2021 до 1 вересня 2022 року. Той, хто в зазначений проміжок часу подасть декларацію і заплатить збір, буде звільнений від відповідальності за ухилення від сплати податків.
  • Декларування в рамках програми "податкової амністії" здійснюватиметься за трьома майновими ставками: перша ставка — 5%: поширюється на будь-які активи, які знаходяться в Україні; друга ставка — 2,5%, якщо громадянин вирішив інвестувати гроші в державні цінні папери, які випускає Міністерство фінансів; третя ставка — 7% на перше півріччя, 9% - на друге, якщо є бажання задекларувати закордонні активи.
  • 1 вересня 2021 року в Україні стартувало одноразове добровільне декларування актив.
  • 8 грудня 2021 року міністр фінансів Сергій Марченко заявив про те, що податкова служба України проведе оцінку операцій фізичних осіб з 1995 року на предмет наявності несплачених податків.