Зростання цін в Україні у вересні сповільнилося до 2,3% / REUTERS

Споживча інфляція в Україні у вересні 2020 року в річному вираженні - у порівнянні з вереснем 2019 року - становила 2,3%, сповільнившись з 2,5% у серпні.

Читайте такожНа Україну очікує сплеск інфляції-Мінекономіки

Як повідомляється на сайті Державної служби статистики України, у порівнянні з попереднім місяцем споживчі ціни у вересні зросли на 0,5%, а з початку року – на 1,7%.

Відео дня

Що найбільше подешевшало

За інформацією Держстату, на споживчому ринку у вересні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої знизилися на 0,6%.

Найбільше (на 8,9% і 7%) подешевшали фрукти та овочі; на 0,5% і 0,2% - продукти переробки зернових і кисломолочна продукція.

Що подорожчало і наскільки

Водночас на 7,3% подорожчали яйця, на 1,6-0,5% - цукор, соняшникова олія, безалкогольні напої, сало, хліб, м'ясо та м'ясопродукти, риба і продукти з риби, молоко.

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 0,6%, що пов'язано з подорожчанням тютюнових виробів на 1,7%.

Одяг та взуття подорожчали на 7,9%, в т.ч. взуття - на 8,9%, одяг - на 7,4%.

Через що в Україні зростають ціни

Зростання цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 3,6% відбулося в основному шляхом підвищення цін на природний газ на 18,4%, повідомили в Держстаті.

Зазначається, що ціни на транспорт зросли на 0,5% в першу чергу шляхом подорожчання автомобілів на 1,5%, палива і масел - на 0,6%. Разом з тим на 2,7% подешевшав проїзд у залізничному пасажирському транспорті.

Послуги освіти подорожчали на 11%, а саме: вищої - на 15,1%, середньої - на 9,1%.

Держстат нагадав, що дані наводяться без урахування окупованого Криму і Севастополя, а також окупованих територій в Донецькій і Луганській областях.

Що цьому передувало

  • Національний банк України прогнозує входження інфляції в цільовий діапазон 5% + / -1 процентний пункт до кінця року у зв'язку з поступовим відновленням світової економіки та зростанням цін на енергоресурси.
  • Інфляція в Україні у 2019 році сповільнилася до 4,1% й стала мінімальною за останні 6 років.