Південня Корея знайшла спосіб уникнути економічної кризи через коронавірус / фото Reuters

В той час, коли США без особливих успіхів боряться з невблаганною пандемією й надто повільним поверненням до економічного зростання, Південна Корея, здається, знайшла рецепт успіху на обох фронтах.

Згідно з останніми прогнозами Організації економічного співробітництва та розвитку (OECD), Сеул за підсумками 2020 року чекає економічне скорочення на трохи більше 1%. Це робить його країною з другим найкращим показником у світі після Китаю, - пише Foreign Policy. В цей же час, єврозона скоротиться на 8%, а США за підсумками року втратять майже 4% ВВП.

"Світ має справу з найбільшим економічним сповільненням з часів Другої світової війни", - сказав головний економіст OECD Лоренс Бун.

Читайте такожПівденна Корея виділила Україні $700 тисяч для боротьби з коронавірусомЗвіт організації підкреслив залежність між економічним успіхом й ефективним приборканням пандемії коронавірусу. І це частина причини, чому Південній Кореї вдалося уникнути тяжкого економічного удару через COVID-19. Країна дуже ефективно розібралася з пандемією. США і Південна Корея зафіксували перші випадки зараження на своїй території в один день. Після того у березні Сеул зіштовхнувся з піком захворюваності, коли за день було зафіксовано 851 новий випадок. Після того показник опустився до однозначних цифр.

В США захворюваність не вирівнялася до середини липня, коли стався пік зараження. Тоді за один день були виявлені 74818 випадків. Південна Корея зафіксувала 7 смертей на мільйон своїх громадян. У США цей показник сягає 600 смертей, про що свідчать дані Центру контролю й профілактики захворювань США й Університету Джона Хопкінса.

Ефективне приборкання спалахів коронавірусу зробило непотрібним жорсткий карантин на зразок того, який паралізував всі економіки Європи на багато місяців. Таким чином, Південна Корея не відчула на собі наслідків повного закриття заводів, ресторанів й інших закладів.

"Головна причина в тому, що вони змогли стримати епідемію краще, ніж інші країни. Тож перебої в роботі були обмеженими", - сказав старший економіст OECD з питань Південної Кореї Крістофер Андре.

Дані мобільної активності Google свідчать, що в Південній Кореї звична щоденна рутина ледве змінилася в лютому, коли спалахнула пандемія COVID-19. І навіть ці невеликі зміни швидко повернулися до норми в квітні. Найбільшими факторами змін у поведінці людей були погода й державні свята, а не коронавірус. В цей час, в Італії, наприклад, спостерігався різкий обвал відвідування магазинів.

Читайте такожПівденна Корея заявила про другу хвилю коронавірусуОкрім того, навіть попри те, що Південна Корея не зазнала такого потужного удару COVID-19, як інші країни, вона швидко перейшла до агресивної фіскальної реакції. Близько 12,2 мільйонів доларів або 0,7% від ВВП пішли в кишені бізнесу і громадян на початку весни. Ця допомога була не такою масштабною, як в Німеччині. Берлін запустив пакет заходів стимулювання, скерувавши на нього 4% від ВВП. Але тому, що Сеул надав допомогою швидко, йому вдалося підтримати споживання і без таких великих вливань. Південна Корея також продовжує надавати допомогу у формі позик і боргових гарантів на 230 мільярдів доларів.

Навіть до цього часу Південна Корея не закрутила свої фіскальні "крани". Минулого тижня уряд оголосив про четвертий раунд заходів стимуляції, виділивши ще 6,5 мільярдів доларів. Південнокорейські політики кажуть, що ці витрати збережуться до кінця наступного року заради боротьби з економічними наслідками пандемії коронавірусу.

Це теж сильно контрастує з поведінкою таких країн, як США. Вони теж почали рік з фіскального і монетарного вибуху. Але ця активність з часом сповільнилася. На початку цього місяця Конгрес не зміг схвалити черговий пакет допомоги. За словами Андре, фіскальна реакція була ключем до збереження темпів внутрішнього споживання без змін.

"Так внутрішній попит лишився відносно твердим. В першому півріччі спостерігалося скорочення споживання, але потім був відскок, якому допомогла фіскальна підтримка", - сказав він.

Читайте такожВ Україні зростає рівень безробіття через карантин - ЗМІНа додачу провінції Південної Кореї використали певні креативні рішення, щоб подбати про користь державних грошей для місцевого споживання й економіки. Губернатор провінції Кьонгі Лі Джемен вирішив випробувати негрошові платежі. Кожен мешканець отримав приблизно 85 доларів, які можна витратити впродовж трьох місяців. Але ці гроші були видані у формі локальної валюти, яку можна використовувати лише в крамницях на території провінції. Таким чином, влада подбала, щоб гроші не пішли з регіону.

50-річна жінка з провінції Кьонгі на ім'я Лі Йонхян зізналася, що "проїла" виділені локальні гроші в місцевих ресторанах. І вона не єдина, хто так зробив.

"Коли допомогу роздали, місячна виручка місцевих бізнесів зросла на 18%. 56% власників малого бізнесу сказали, що їхні продажі пішли в гору", - сказав голова відділу планування безпеки в провінції Кьонгі Гео Єн-гіл. 

Його відомство контролює розподілення надзвичайної фінансової допомоги. За його словами, Сеул виділив провінції 850 мільйонів доларів. Однак, ці гроші дали суттєвий ефект.

"Вони були потрібні для посилення споживання і створення більш доброчесного циклу витрат для підтримки економіки. І з цієї Точки зору, вони досягли поставленої цілі", - сказав Гео.

Читайте такожЧерез коронавірус ЄС збільшує бюджет на 6,2 мільярда євроПопри відносний успіх, Південна Корея ще не розібралася повністю з коронавірусом. Нові спалахи все ще їй загрожують. Країна фіксувала щодня 100-200 нових випадків зараження впродовж останніх двох тижнів. Це підживлює страх перед початком нового спалаху. Сеул був змушений обмежити бізнес-активність. Наприклад, після 21:00 ресторани можуть лише виконувати замовлення "на виніс". Те ж стосується і кав'ярень.

Президент Південної Кореї Мун Чжен Ін сказав, що уряд ходить по "тонкій лінії між контролем вірусу й економікою". Після тиску з боку місцевого бізнесу Сеул все ж ослабив обмеження знову. Таким чином, їхня дія тривала лише два тижні.

Вас також можуть зацікавити новини: