Ілюстрація REUTERS

Уряд України вже розподілив 66 млрд грн з фонду по боротьбі з COVID-19.

Про це повідомляє Міністерство фінансів України.

Читайте такожУ світі кількість випадків COVID-19 наблизилася до 15,5 мільйона

Відео дня

Обсяг фонду

Зазначається, що спочатку в Фонд закладалося 64,7 млрд грн, але з урахуванням змін, прийнятих законами України та рішеннями уряду, обсяг фонду склав 66 млрд гривень.

Згідно з даними Мінфіну, станом на 24 липня уряд розподілив 66 млрд грн коштів фонду боротьби з COVID-19 за пріоритетними напрямками. Таким чином, обсяг виділених коштів з фонду досяг обсягу бюджетного призначення, затвердженого у державному бюджеті на 2020 рік для фонду.

Касові видатки коштів фонду за станом на 22 липня склали 9,7 млрд грн.

На що підуть гроші

«Насамперед 16 млрд грн виділено для системи охорони здоров'я, зокрема, для забезпечення медиків засобами індивідуального захисту, для виплати їм підвищеної заробітної плати, закупівлі необхідного обладнання для лікарень, в тому числі й апаратів штучного дихання, а також для будівництва, реконструкції та ремонту приймальних відділень опорних закладів охорони здоров'я в госпітальних округах», - йдеться в повідомленні.

Для фінансування фонду по безробіттю було виділено близько 7 млрд грн, з яких 2,7 млрд грн - на допомогу по частковому безробіттю. Ще 1,2 млрд грн було виділено Мінсоцполітики для фізосіб-підприємців, які не можуть працювати через карантин і мають дітей у віці до 10 років.

«Також 2,5 млрд грн спрямовано на доплати військовослужбовцям, поліцейським і категоріями, які забезпечують життєдіяльність населення. Крім того, 35 млрд грн піде на реконструкцію, ремонт і утримання автомобільних доріг», - зазначили в міністерстві.

Інфографіка Міністерства фінансів України

Хронологія подій

13 квітня Верховна Рада ухвалила зміни в закон про держбюджет на 2020 рік, згідно з яким було створено спецфонд по боротьбі з коронавірусом об'ємом 64,7 млрд грн. Більшу частину коштів цього фонду було спрямовано на ремонт доріг.

18 квітня зміни підписав президент. Станом на 1 липня 2020 року, Кабінет міністрів України розподілив 19 мільярдів гривень на боротьбу з COVID-19.

6 липня 2020 року уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова звернулася до Кабінету міністрів з проханням виділити 14,5 млн грн з Фонду боротьби з COVID-19. 10 млн грн з них планувалося витратити на ремонт адміністративного будинку, 3,5 млн грн - на створення веб-сайту, а також 1 млн грн - на відрядження в рамках національного превентивного механізму.

21 липня 2020 року прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що коштів спеціального фонду по боротьбі з коронавірусом, який був створений при секвестр державного бюджету, достатньо, щоб пом'якшити вплив кризи на всі галузі економіки та соціальну сферу в Україні.

22 липня 2020 року стало відомо про те, що Кабінет міністрів має намір виділити 2 млрд грн зі спеціального фонду по боротьбі з коронавірусом на сферу освіти та науки.