Експерт припускає, що валютна “хитавиця” на наступному тижні буде менш помітною / Колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, фото REUTERS, фото УНІАН

Коливання валютного курсу наступного тижня будуть менш помітними завдяки заходам НБУ, і гривня перебуватиме в межах 37,5-38,5 грн/$ та 40-41,5 грн/€.

Як розповів у коментарі УНІАН начальник департаменту казначейства "Глобус Банку" Тарас Лєсовий, НБУ вжив оперативних заходів, щоб повернути баланс між попитом і пропозицією: дав можливість банкам продавати безготівкову валюту населенню до 50 тис. грн на місяць та вдвічі збільшив ліміт на безготівкову покупку валюти (до 200 тис. грн) з обов’язковим подальшим її розміщенням на депозитах. 

Тому експерт припускає, що валютна "хитавиця" на наступному тижні буде менш помітною, ніж двома тижнями раніше.

Відео дня

"Таким чином, наступного тижня ситуація дещо заспокоїться: щоденні коливання курсів будуть в межах 0,5 грн, спред скоротиться до 0,3 грн. А курсові коридори більш-менш збережуться: 37,5-38,5 грн/$ та 40-41,5 грн/€", - сказав Лєсовий. 

За його словами, після кількатижневої "курсової веремії", коли курсові стрибки стали майже звичним явищем, ринок поступово перейде в більш-менш стабільний режим. 

"Якщо проаналізувати основні причини "курсового неспокою", то, звісно ж, головна з них - це очікування валютної лібералізації. Інший блок причин - це звуження можливостей громадян для вільної покупки та продажу іноземної валюти. Нагадаю, що нещодавно припинила роботу одна з найбільших мереж обмінних пунктів, а інші "обмінники" з тих чи інших причин також виявилися "зачиненими" без особливих на те пояснень", - зазначив банкір. 

Лєсовий припустив, що головним поясненням може бути таке своєрідне страхування від можливих курсових ризиків. Експерт нагадав, що частка валютних операцій населення через обмінні пункти складає до 50%. Цілком природньо, що звуження можливостей для здійснення операцій стимулювало "чорний" ринок до спекулятивного зростання валютних курсів.

Валютний курс в Україні

Готівковий курс гривні до долара в банках сьогодні, 7 вересня, послабшав на 5 копійок – до 38,00 грн за долар. Щодо євро курс гривні сьогодні не змінився і склав 41,10 грн за євро.

У Нацбанку розповіли, що послаблення готівкового курсу гривні, яке спостерігалося останніми тижнями, пов’язане з сезонними факторами, а також анулюванням ліцензії великому обміннику. Після дозволу на купівлю валюти онлайн з 29 серпня ситуація з курсом покращилася, і різниця між офіційним та готівковим курсами знову почала звужуватися.

Вас також можуть зацікавити новини: