Експерти спрогнозували тенденції на ринку / фото ua.depositphotos.com

Наприкінці липня та на початку серпня ситуація на готівковому валютному ринку докорінним чином не зміниться, проте ринок вже перебуває в передчутті осінніх змін.

Як розповів у коментарі УНІАН начальник департаменту казначейства "Глобус Банку" Тарас Лєсовий, наступного тижня коридор допустимих коливань буде в межах 37-38 грн/дол. та 41-42,5 грн/євро, поточні (щоденні) коливання будуть незначними - в межах 0,1-0,3 грн, а економічно обґрунтований спред (різниця між курсом покупки та продажу) буде на рівні 0,15-0,25 грн. 

"Звісно, що в обмінних пунктах спред може бути іншим - до 1 грн і навіть більше. Однак зауважу, що підстав для такої "ширини" немає (обмінні пункти банально "граються" настроями громадян, а також в такий спосіб намагаються "застрахувати" власні ризики від якихось непередбачених обставин)", - сказав експерт.

Відео дня

Ще, за його словами, варте уваги те, що готівковий курс долара, як і протягом всього липня, тяжітиме до нижньої позначки коридору, а курс євро залежатиме від міжнародного курсу пари долар/євро. Наразі можна припустити, що курс євро буде тягтися до верхньої межі коридору - до 41-42 грн.

Лєсовий зазначив, що загальна ситуація на валютному ринку в серпні буде дещо схожою на перший тиждень місяця - відсутні підстави для якихось різких змін трендів. 

"Водночас можна сказати, що ринок перебуває в "передчутті" вересневих змін: насамперед йдеться про вже анонсований перегляд облікової ставки (яка може скоротитися з наявних 25% на 1-2 в.п.), а також подальшу лібералізацію ринку (зокрема це стосується про повернення до інфляційного таргетування та плаваючого курсу валют)", - сказав експерт. 

За його словами, відтак вже у вересні на ринку можуть статися ґрунтовні зміни: триватиме процес поступового "об’єднання" офіційного та роздрібного курсів валют, а на фоні зниження облікової ставки, комерційні банки поступово знижуватимуть ставки як за гривневими депозитами, так і за кредитами. Очікується, що до кінця року облікова ставка знизиться до 20%, а це може потенційно дати зниження ставок за гривневими депозитами та кредитами на 3-4 в.п. 

"Можна сказати, що у серпні ситуація на валютному ринку обіцяє бути стабільною, а будь-які зміни навряд чи будуть системними або ж довготривалими. Тому ми схильні вважати, що курсовий коридор буде "непохитним": 37-38 грн/дол. та 41-42,5 грн/євро", - резюмував Лєсовий.

Курс валют - останні новини

Як повідомляв УНІАН, учора, 26 липня, готівковий курс гривні до долара в банківських обмінниках послабився на 5 копійок – до 37,40 грн/дол. Щодо євро курс гривні не змінювався і склав учора 41,65 грн/євро.

Курс готівкового долара у "ПриватБанку" вчора, 26 липня, подорожчав на 10 копійок – до 37,30 грн за долар. Продати американську валюту в банку можна за курсом 36,70 грн/дол., євро - 40,70 грн/євро.

Вас також можуть зацікавити новини: