Міністр фінансів України Сергій Марченко / Фото УНІАН

Відставка голови НБУ Якова Смолія лише тимчасово похитнула економічну ситуацію в країні.

Таку думку висловив міністр фінансів України Сергій Марченко в ефірі суспільно-політичного ток-шоу "Право на владу" на 1+1.

"В нас все в порядку. У нас є макроекономічна стабільність. У нас виконується бюджет. Ми пройшли пікову кризову ситуацію. У нас план надходжень податковий, наприклад, збільшено на 6 мільярдів гривень. Тобто ми говоримо про те, що схеми з ПДВ, які працювали у попередні місяці, вже зараз не працюють. Я з оптимізмом і впевненістю дивлюсь у майбутнє. І немає на сьогоднішній день підстав очікувати, що зміна будь-кого, я підкреслюю, у керівництві, уряді чи будь-якій державній інституції може вплинути чи розхитати якимось чином ситуацію", – сказав він. 

Відео дня

Читайте такожГривня різко впала на тлі епопеї з відставкою голови Нацбанку: свіжі курси

Марченко заявив, що українцям немає про що хвилюватися.

"І я вважаю, що день цей завершиться, всі заспокояться, курсова стабільність заспокоїться - і все буде у нас в порядку. Я не бачу жодних підстав для паніки і жодних підстав для того, щоб ми сказали, що у нас відбувається щось не так. Ми все зробимо. На сьогоднішній момент закиди на адресу уряду з боку наших опонентів - вони безпідставні. Жодних підстав сумніватись у тому, що ми профінансуємо дефіцит, виконаємо дохідну частину бюджету, забезпечимо виплату заробітних плат і пенсій, немає. Я вам це чітко гарантую", – завершив міністр.

Як повідомляв раніше УНІАН, 1 липня, Смолій написав заяву про звільнення у зв'язку з відставкою за власним бажанням і подав його президенту Володимиру Зеленському. Смолій пояснив своє рішення тим, що тривалий час на НБУ здійснюється систематичний політичний тиск, що унеможливлює ефективне виконання ним своїх обов'язків.