Нацбанк провів експрес-тестування українських банків / фото УНІАН

Національний банк України провів експрес-тестування 26 українських банків, на які припадає 91% всіх активів банківської системи, за результатами якого виявив можливу потребу в капіталі для дев'яти банків.

Як зазначено у звіті НБУ стосовно фінансової стабільності, опублікованому на сайті регулятора, ці банки складають 30% від активів системи, з них два - державні з часткою 25%.

Читайте такожКриза близько: НБУ прогнозує падіння української економіки

Відео дня

"Результати стрес-тестування виявилися в цілому кращими, ніж у минулому році, і показали, що більшість банків були готові до поточної кризи. Водночас було виявлено, що дев'ять банків можуть порушити показники достатності капіталу, з них два - державні. Це ті самі установи, які мали негативні результати стрес-тестування і в минулому, однак не вжили достатніх заходів для розв'язання проблем, що накопичилися", - сказано в повідомленні.

Наголошується, що, враховуючи гарантовану підтримку урядом державних банків, у зоні ризику при поточній кризі знаходяться банки, на які сукупно припадає лише 5% активів банківського сектору.

"Стрес-тести показують, що в зоні ризику за показниками фінансової стійкості та рівня підтримки акціонерами знаходяться банки з 5% активів сектора", - відзначається у звіті.

Між тим, експрес-стрес-тест банків показує, що більшість банків збережуть фінансову стійкість, незважаючи на кризу.

Як повідомляв УНІАН, за словами глави НБУ Якова Смолія, в нинішню кризу вітчизняна економіка увійшла в кращому стані, ніж під час кризи 2008 і 2014 років.

Національний банк України прогнозує, що в II кварталі 2020 року відбудеться поглиблення падіння реального валового внутрішнього продукту України переважно через дію карантинних обмежень протягом всього кварталу.