Банківська система України продовжує нарощувати прибуток / фото УНІАН

Прибуток банківського сектору в першому кварталі 2020 року зріс на 23,8% у порівнянні з відповідним кварталом минулого року і становила 16 мільярдів гривень.

Читайте такожНайбільшого потрясіння українська економіка зазнає в іншому кварталі - НБУ

Про це повідомляється в релізі Національного банку за даними огляду банківського сектора, опублікованому на сайті регулятора.

Відео дня

Водночас за березень сектор отримав лише 97 мільйонів гривень прибутку з-за різкого зростання відрахувань у резерви. Зазначається, що 14 банків отримали збитки на рівні 2,7 мільярда гривень.

У НБУ прогнозують, що в наступні місяці фінансовий результат сектора різко погіршиться, переважно через зниження якості кредитів та формування резервів під них. Водночас проведена реформа банківського сектора значно посилила стійкість банків, тому більшість установ зможуть уникнути необхідності у збільшенні капіталу.

"Для пом'якшення впливу пандемії на банківський сектор і підтримки економіки Національний банк вже істотно пом'якшив регуляторні вимоги до банків. Також НБУ ввів новий інструмент довгострокового рефінансування під плаваючу ставку, щоб підсилити позитивний ефект від зниження облікової ставки", - йдеться в релізі.

На тлі карантинних заходів знижується попит на банківські послуги, але залишається постійним і буде рости попит на фінансування оборотного капіталу бізнесу, особливо на етапі відновлення економіки. Тому банки повинні бути готові підтримати підприємства, забезпечивши доступ до кредитних ресурсів якісним позичальникам. Попри низьку інфляцію і зниження облікової ставки, НБУ очікує, що кредити стануть дешевшими.

Як повідомляв УНІАН, голова НБУ Яків Смолій заявив, що НБУ планує у 2021 році перерахувати в держбюджет майже вдвічі менше прибутку, ніж поточного року, що пояснюється зменшенням планових доходів регулятора через зниження облікової ставки.