Обмінники та банки відмовляються приймати старі та зношені купюри / фото ua.depositphotos.com

Обмінники та банки зобов'язані приймати усі долари США, навіть такі, що випущені ще 1914 року. У разі відмови в обміні чи за пропозицію оплатити додаткову комісію фінансові установи позбавлятимуть ліцензій.

Та чи дійсно обмінники почали приймати старі купюри, перевірили журналісти "Сніданку з 1+1" на каналі "1+1 Україна".

У сюжеті Ярослав, оператор та режисер монтажу, розповів, що мав клопіт з купюрою в 5 доларів - її відмовляються обміняти майже всі обмінники. Так, перший обмінник просто відмовився прийняти ці 5 доларів, наступний поставив умову - комісія 30%. Ще кілька сказали "ні", у банках теж відмовляли. Спортивний інтерес згас на 10-й установі.

За останніми заявами голови Нацбанку Андрія Пишного, це неприпустимо, і за такі відмови позбавлятимуть ліцензій. За його словами,  громадяни не повинні витрачати свої кошти через вигадане пошкодження чи зношення. А касир не може на око оцінювати справжність банкнот. 

Журналістка "Сніданку з 1+1" вирішила провести експеримент й дала шанс 5 доларам Ярослава. Вона взяла його купюру й спробувала обміняти. Їй вдалося це з п'ятої спроби. "В останньому місці мені навіть озвучили, що всі установи зобов'язані це зробити", - каже журналістка.

Чому ж шанси обміняти долари, попри заяви НБУ, звузилися до 1 з 5, відповів економіст Григорій Кукуруза. "Ну, вони порушують закон", - каже він й радить обмінювати валюту у державних банках. Можливо, з часом картина зміниться, залишається спостерігати, каже економіст.

Проблема з обміном доларів в Україні

Раніше в соцмережах користувачі масово скаржилися, що в деяких банках та обмінниках не приймають доларові купюри старого зразка.

У НБУ заявили, що касири у відділеннях банку чи валютообмінних пунктах не мають права відмовляти у прийнятті купюр іноземної валюти, якщо такі купюри пройшли детектор та лічильник.

Також адвокат Тарас Никифорчук звернув увагу на цю проблему з обміном валют. Він назвав способи боротьби з відмовою банків або обмінників.

Вас також можуть зацікавити новини: