Ілюстрація REUTERS

Реформа по корпоратизації державних оборонних підприємств в Україні не передбачає їх приватизацію.

Читайте такожКабмін знайшов спосіб "розігріти" економіку України

Про це заявив генеральний директор державного концерну "Укроборонпром" Айварас Абромавічус, передає прес-служба держконцерну.

Відео дня

"Корпоратизація в жодному разі не є синонімом приватизації. Є багато фейків, людей залякують, що одразу після корпоратизації відбудеться приватизація, що відбудеться якась розпродаж майна", - цитує Абромавічуса прес-служба держконцерну.

За його словами, після приходу нового керівництва "Укроборонпрому" за дев'ять місяців роботи жодного квадратного метра, ні одного підприємства не було продано. І в найближчих планах такого немає, однак є досить велика кількість зайвого майна, яким повинні розпоряджатися самі підприємства - з метою розвитку", - додав Абромавічус.

Він також розповів, що зараз у вітчизняному оборонно-промисловому комплексі більшість підприємств перебувають у юридичній формі, яка не властива приватному сектору і світовій практиці. Мова йде про казенні, державні унітарні підприємства. Така форма власності, зазначив він, не дозволяє компаніям розвиватися, правильно розпоряджатися своїм майном, залучати фінансові ресурси шляхом розміщення, наприклад, єврооблігацій на світових ринках, а також створювати спільні підприємства зі світовими гігантами.

Тому зараз і йдеться про те, що їх потрібно корпоратизувати, сказав Абромавічус.

Для цього, додав він, парламенту пропонується прийняти новий закон про "Укроборонпрому", суттю якого є ліквідація концерну. Замість нього створять нове державне агентство при Кабінеті міністрів, яка не буде виконувати регуляторні функції.

"Тобто підприємства, які входять в концерн, не зможуть самі продавати своє озброєння як Збройним силам України, так і на експорт. Також у новому законі принциповим є те, що гриф секретності знімається по закупівлях. Тобто, якщо раніше всі закупівлі та ціни були засекречені, то тепер це хочуть прибрати. Винятком будуть лише нові українські розробки, для яких розкриття характеристик може зіграти на руку ворогові", - цитує Абромавичуса прес-служба держконцерну.

Як повідомляв УНІАН, у квітні заступник генерального директора концерну "Укроборонпром" Мустафа Найєм заявив, що "Укроборонпром" в нинішньому вигляді має бути ліквідовано. Керівництво "Укроборонпрому" ставить на меті об'єднати свої підприємства в шість окремих холдингів, після чого планує ліквідувати сам концерн.

Довідка УНІАН. Державний концерн "Укроборонпром" створений у 2010 році з метою забезпечення ефективного функціонування та управління суб'єктами господарювання державного сектору економіки, які здійснюють господарську діяльність у сфері розроблення, виготовлення, реалізації, ремонту, модернізації та утилізації озброєння, військової та спеціальної техніки та боєприпасів, беруть участь у військово-технічному співробітництві. До складу концерну входять близько 140 підприємств ОПК України.