Закон набув чинності з 1 серпня / фото УНІАН

Повернення довоєнного рівня оподаткування спрямоване, перш за все, на великі компанії, які із початком повномасштабної війни перейшли на спрощену систему оподаткування, і вже в меншу чергу - на фізичних осіб-підприємців.

Про це в ефірі телемарафону заявив міністр фінансів Сергій Марченко, зазначивши, що в першу чергу йдеться не про оподаткування фізичних осіб-підприємців.

"Нас не так цікавить оподаткування фізичних осіб-підприємців, нас цікавить справедливість і правила гри. Тому що на початку вторгнення були прийняті рішення, які дозволили великому бізнесу вибрати спрощений метод оподаткування і платити мінімальну суму податків, мінімізуючи свої податкові зобов’язання", - сказав міністр.

Відео дня

За його словами, зараз очікувані надходження від сплати податків можуть скласти не менше 8 млрд гривень.

"Наше завдання було урівноважити цю ситуацію, і ми це зробили", - додав очільник Мінфіну. 

Податки під час війни

У березні 2022 року парламент ухвалив закон про податкові стимули для підтримки бізнесу під час війни. Закон передбачав можливість фізичним особам та підприємствам з оборотом до 10 млрд грн сплачувати єдиний податок з обороту в обсязі 2% за правилами, встановленими для 3-ї групи платників єдиного податку - зі звільненням від податку на прибуток, ПДВ та інших платежів.

30 червня 2023 року Верховна Рада ухвалила податковий законопроект №8401, що передбачав скасування з 1 серпня єдиного податку у 2%. Ухвалення цього закону є умовою, передбаченою угодою з МВФ. 

17 липня 2023 року Рада розблокувала закон про повернення податків на довоєнний рівень. Закон набув чинності з 1 серпня.

Вас також можуть зацікавити новини: