Закон передбачає продовження мораторію на стягнення майна / фото УНІАН Володимир Гонтар

Верховна Рада України прийняла з поправками президента закон, який передбачає продовження мораторію на стягнення майна громадян, наданого в якості забезпечення кредитів в іноземній валюті.

Як передає кореспондент УНІАН, за ухвалення в цілому проекту закону №3640 проголосували 297 народних депутатів при необхідному мінімумі у 226 голосів.

Читайте такожРада обмежила суму стягнення з боржників за мікрокредитами

Відео дня

Представник президента України у Верховній Раді Руслан Стефанчук повідомив, доповідаючи по законопроекту, що Зеленський не підписав цей закон після його прийняття Радою 19 липня поточного року, оскільки, на його думку, його окремі положення не узгоджуються з Конституцією і законами України, а також не відповідають принципам юридичної визначеності та недвозначності правової норми.

Що має змінитися

«Прийнятий закон спрямований на те, щоб зробити неможливим примусове стягнення єдиного житла позичальників, які отримали кредит в іноземній валюті. При цьому запропонована редакція не визначає чітких умов і кола боржників щодо яких буде діяти заборона на відчуження майна. Це може стати причиною неоднозначного трактування закону і стати наслідком ухилення не тільки по споживчим кредитам в іноземній валюті, а й під час примусового виконання рішення інших категорій стягнень», - сказав він.

Крім цього, за словами Стефанчука, неоднозначне застосування категорій закону може використовуватися і боржниками по іншим категоріям боргових зобов'язань.

Продовження мораторію

«Президент не може погодитися з продовженням мораторію до 1 січня 2022 року, оскільки це і надалі буде стримуючим фактором відновлення іпотеки. Протягом понад 6 років дії мораторію деякі позичальники ігнорували умови кредитного договору та уникали примусового виконання зобов'язань. Це сприяло зростанню частки проблемних активів банків. Станом на червень обсяг непрацюючих валютних іпотечних кредитів оцінюється 95% », - сказав він.

Стягнення майна

Стефанчук зазначив, що президент України дає пропозиції до закону, спрямовані на забезпечення неможливості примусового стягнення майна громадян, наданого в якості забезпечення кредитів в іноземній валюті.

Президент пропонує в абзаці 4 пункту 2 розділу "Прикінцеві та перехідні положення" Кодексу України про процедури банкрутства слова "Через рік" замінити словами "вісімнадцять місяців".

Також пропонується замінити норму в підпункті 1 пункту 2: замість слів «нерухоме житлове майно купувалося частково або повністю за кредитні кошти» словами «нерухоме житлове майно купувалося за кредитні кошти».

Мораторій на стягнення майна громадян, наданого в якості забезпечення кредитів в іноземній валюті, діє в Україні з 2014 року. Він був введений на період до вступу в силу закону, що регулює питання особливостей погашення основної суми заборгованості, вираженої в іноземній валюті.

Хронологія подій

  • У грудні 2019 року Верховна Рада України прийняла в першому читанні законопроект про введення механізму захисту прав і законних інтересів боржників від недобросовісних дій суб'єктів колекторської діяльності.
  • Законопроект №2133 "Про захист прав і законних інтересів боржників при здійсненні колекторської діяльності" був зареєстрований в Раді 12 вересня 2019 року.
  • 20 січня 2020 року набрав чинності закон про захист прав споживачів фінпослуг.
  • Банки зобов'язали розкривати вартість споживчого кредиту.
  • 4 лютого 2020 року Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект щодо розширення переліку кредитних договорів, на які поширюється дія Закону України «Про споживче кредитування» (1109).
  • 25 серпня 2020 року Нацбанк України заявив про те, що планує створити реєстр колекторських компаній і оновити підходи до регулювання роботи цього бізнесу в Україні.
  • Станом на 30 серпня 2020 року українські держбанки списали 26 мільярдів гривень непрацюючих кредитів.
  • 9 вересня 2020 року в НБУ пояснили, як захиститися від колекторів.
  • 16 вересня 2020 року Верховна Рада обмежила суму стягнення з боржників по мікрокредитів.