За півроку план не виконано майже на 8% / фото УНІАН

У першому півріччі 2020 року загальний фонд держбюджету недоотримав понад 38 млрд грн запланованих доходів.

Про це, як повідомляється на сайті Рахункової палати, заявив голова Валерій Пацкан, коментуючи виконання Державного бюджету України в січні — червні 2020 року.

«Аналіз оперативної звітності Казначейства показав, що вже кілька місяців поспіль сума недонадходження доходів залишається значною. У січні-червні 2020 року план доходів загального фонду державного бюджету не виконано на 38,4 млрд грн, або на 7,8%. Якість прогнозу основних макропоказників має бути підвищено. Адже ризики невиконання бюджету значні», — сказав Пацкан.

Відео дня

Читайте такожПокриття дефіциту держбюджету-2020 не є проблемою – Шмигаль

Рахункова палата оприлюднила такі дані:

  • надходження ПДВ із ввезених на митну територію України товарів менше плану на 33,2 млрд грн (22,3%)
  • від рентної плати за користування надрами менше на 7,1 млрд грн (39,1%)
  • від податку і збору на доходи фізичних осіб — менше на 2,2 млрд грн (3,9%)
  • ввізне мито менше на 0,9 млрд грн (9,2%).

Як повідомляв УНІАН, наприкінці квітня Міністерство фінансів України після кількох тижнів перерви повернулося на внутрішній ринок запозичень, відновивши проведення щотижневих аукціонів з розміщення облігацій внутрішньої державної позики.

Викликана стрімким поширенням коронавірусу паніка на світових ринках спровокувала падіння валют країн і котирувань фондових бірж. В результаті нерезиденти скоротили обсяг купівлі боргових паперів країн, що розвиваються, до яких відноситься й Україна.

2 червня 2020 року Міністерство фінансів України на щотижневому аукціоні з розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) залучило до державного бюджету 2 мільярди 945 мільйонів 492,3 тисячі гривень.

7 липня 2020 року Міністерство фінансів України на щотижневому аукціоні з розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) залучило до державного бюджету 312,88 млн грн.