Фото УНІАН

Дніпровський районний суд Києва підтвердив застосування процедури спеціальної конфіскації активів і корпоративних прав групи компаній "АІС", яка раніше належала екс-нардепам-регіоналам» Дмитру Святашу і Василю Полякову. Згідно з рішенням суду, активами групи АІС буде і далі керувати державне Агентство з розшуку та управління активами (АРМА).

Дане судове рішення ставить крапку в тривалій суперечці за боргами АІС і її бенефіціарів перед «Укрсиббанком», що належить BNP Paribas, найбільшій фінансовій групі Євросоюзу. Мова йде про відшкодування заборгованості за кредитами, які понад 10 років тому були видані «УкрСиббанком» Дмитру Святашу і Василю Полякову. Згодом права вимоги за ним отримала група DCH, а загальна сума боргів колишніх політиків сьогодні перевищує суму $100 млн доларів. Група DCH неодноразово заявляла про те, що боржники зловживали депутатськими повноваженнями для ухилення від сплати податків, надання систематичного тиску на суди, органи прокурорського нагляду і правопорядку. Частина майна групи АІС була арештована в рамках розслідування кримінальної справи про незаконне заволодіння грошовими коштами «Укрсиббанку», і передана у відання агентства АРМА, а потім в управління уповноваженій компанії. Протягом всього часу судових розглядів екс-нардепи чинять активний тиск на органи слідства, намагаючись «мітингами задавити суди, ДБР, прокуратури і Агентство по управлінню активами АРМА».

Вивчивши обставини справи, суд постановив задовольнити позов ТОВ «Українська металургійна компанія» (компанія групи DCH, діючий кредитор підприємства та бенефіціарів АІС»: «Застосувати спеціальну конфіскацію та передати у власність держави нерухоме майно та корпоративні права, які визнані речовими доказами в кримінальному провадженні. Стягнути на користь ТОВ «Українська металургійна компанія» 2 288 538 629,76 грн. у відшкодування матеріального збитку, заподіяного злочинами». Враховуючи, що стягнути відповідну суму з фіктивних екс-керівників підприємств АІС не представляється можливим, це буде здійснено за рахунок коштів від реалізації конфіскованого майна агентством АРМА.

Відео дня

У вердикті зазначається, що фіктивні екс-керівники підприємств групи АІС пішли на угоду зі слідством, визнали свою провину і розкрили слідству злочинну схему Святаша та Полякова. Як випливає з тексту винесеного рішення, держава правомірно застосовує процедуру спецконфискации щодо активів Святаша-Полякова, оскільки розвиток групи АІС пов'язано з низкою злочинів її бенефіціарів, які отримували незаконні вигоди від використання взятих у борг і не повернутих коштів кредитору.

Як відомо, з кінця минулого року Дмитро Святаш офіційно перебуває в розшуку за незаконне заволодіння коштами «Укрсиббанку» і, за даними ЗМІ втік від українського правосуддя з родиною на території Російської Федерації. Місце перебування Василя Полякова в даний час невідомо, раніше було вручено йому повідомлення про підозру у кримінальному злочині — шахрайському заволодінні коштами «Укрсиббанку». На думку економічних експертів, винесене по справі АІС судове рішення – прекрасний приклад покарання несумлінних позичальників незалежно від періоду існування заборгованості та застосованих схем ухилення від її погашення. А також прецедент, який може бути використаний інвесторами і кредиторами для захисту своїх законних прав у судовому порядку.