Росіянам доведеться заплатити за продовження війни / фото ua.depositphotos.com

Російській владі доведеться підвищувати податки в країні, якщо доходи від експорту нафти не почнуть зростати. Про це пише Reuters.

Основна марка російської нафти "Юралс" подешевшала на 20% після введення європейського ембарго і стелі цін на початку грудня. Зараз вона торгується в середньому по 50 доларів за барель, хоча російський бюджет на 2023 рік сформований, виходячи з ціни в 70 доларів.

Аналітики прогнозують подальше зниження доходів від експорту російського газу і нафтопродуктів. Це відбувається на тлі збільшень видаткової частини російського федерального бюджету. Вона зросла більш ніж на чверть через необхідність фінансувати війну проти України.

Відео дня

За підсумками минулого року дефіцит російського держбюджету склав 3,3 трлн рублів (49 млрд доларів), або 2,3% валового внутрішнього продукту. За словами глави Мінфіну РФ Антона Сілуанова, в 2023 році ситуація, ймовірно, буде аналогічною.

Як підрахували аналітики, щоб покрити всі витрати бюджету, Росія повинна експортувати нафту за ціною близько 100 долара за барель. Враховуючи санкційний тиск на російський нафтоекспорт, експерти вважають, що закрити дірку в бюджеті російська держава зможе тільки за рахунок збільшення податків.

"Необхідні деякі заходи для коригування податково – бюджетної політики або за рахунок скорочення витрат, або за рахунок пошуку додаткових доходів",-заявила головний економіст російського "Альфа-Банку" Наталія Орлова, підкресливши, що на скорочення витрат зараз розраховувати безглуздо.

За словами заступника міністра фінансів РФ Олексія Сазанова, змінювати ставки ПДВ, податки на прибуток і подохідний податок в РФ не планують, але можуть зрости податки для окремих галузей економіки.

"Детальний, змістовний аналіз дозволяє все ж знайти ресурсні галузі, де формується висока маржа і де можливе збільшення фіскального навантаження без шкоди для операційної та інвестиційної діяльності компаній", — сказав він.

Втрати економіки РФ від вторгнення в Україну

У перший же день нападу на Україну сукупні статки найбагатших людей Росії зменшилися на 46,6 млрд доларів. За підсумками 2022 року ця цифра майже досягла 100 млрд дол.

Наприкінці червня 2022 року Росія була змушена оголосити технічний дефолт за суверенним боргом - вперше за сто років. Це практично позбавило Росію можливостей запозичувати гроші за кордоном.

Протягом усього року проти РФ вводилися різні санкції, в тому числі секторальні. Найсильнішим ударом стало європейське ембарго на покупку російської нафти і введення стелі цін на неї.

Вас також можуть зацікавити новини: