Напередодні Великодня в Україні дорожчають продукти / фото УНІАН, Микола Тис

В Україні прогнозується черговий стрибок цін на популярні продукти. Це пов'язано із сезонними та економічними чинниками, а ще й з традиційним подорожчанням перед Великоднем, який цьогоріч святкуємо 16-го квітня.

Експерти радять заздалегідь скупитися поки це вигідніше. Тож чим варто запастися та наскільки зміняться ціни в передсвятковий період, йдеться в сюжеті "Сніданку з 1+1" в ефірі каналу "1+1 Україна".

Як правило, до Великодня насамперед дорожчають яйця та м'ясо. У попередні роки напередодні свята деякі продуктові позиції коштували на 50 або й на 100% дорожче. Але тепер зростання буде не таким значним, бо ціни й так надто високі.

"Безперечно, я думаю, що у всіх виробників продовольства буде бажання "загилити" ціни. Але не буде ніхто сьогодні платити 150 грн за десяток яєць чи 200 грн/кг помідорів. Бо немає таких грошей у людей", - каже економіст Олег Пендзин. 

Але, прогнозують фахівці, на початку квітня подорожчання продуктів все ж буде на рівні 10-15%: це стосуватиметься молочної продукції, масла та яєць.

Голова Української аграрної асамблеї Олександр Гапон каже, що ціни зростатимуть й на імпортні товари. Тож він радить запастися заздалегідь продуктами на Великдень, щоб позбутися фактора ажіотажу й, відповідно, злету цін.

Ціни на продукти в Україні

Раніше нардеп Дмитро Соломчук прогнозував, що деякі ціни на продукти в Україні відчутно зростуть. Деякі харчові продукти, які при обробці вимагають багато енергоресурсів, можуть подорожчати на 10-12%. "Харчові продукти, які при переробленні вимагають багато енергоносіїв, можуть дорожчати на 7-10-12%", - сказав він.

За його словами, коли свіжа продукція з травня з’являється на полицях магазинів і базарів, то ціни падають і стабілізуються. 

Вас також можуть зацікавити новини: