Під час виступу на онлайн-форумі Ukrainian Transport Infrastructure Week керівник “Укравтодору” Олександр Кубраков озвучив заходи, які сприятимуть підвищенню рівня надходжень до Дорожнього фонду, з якого фінансується будівництво та ремонт доріг у рамках програми Президента “Велике будівництво”.

За словами Олександра Кубракова, команда “Великого будівництва” зараз активно працює над залученням додаткового фінансування, у тому числі на зовнішніх ринках. Серед інструментів залучення додаткового фінансування для Дорожнього фонду він виділив збільшення акцизу на автомобільний газ, запуск системи толінгу в Україні та детінізацію ринку пального.

Відео дня

“Сумарно ці заходи можуть збільшити надходження до Дорожнього фонду на третину. Це пришвидшить процес відновлення основної мережі доріг. У свою чергу, ці кошти повернуться додатковим зростанням ВВП”, – зазначив Кубраков.

Керівник транспортних проектів ЄБРР Андрій Цокол зауважив, що “Укравтодор” є ключовим партнером банку в Україні. За результатами 2020 року “Укравтодор” оновив 4056 км доріг державного значення. За оцінками НБУ інвестиції держави у дорожню інфраструктуру дали додаткові 1,5% до ВВП. Цокол нагадав, що ЄБРР профінансував 5 проєктів у сфері Дорожнього будівництва загальною вартістю 1,3 мільярда євро.

Він також додав, що нова угода 2020 року передбачає реконструкцію майже 300 км траси М-05 Київ – Одеса, будівництво Північного обходу Львова та втілення чотирьох реформ у дорожній галузі. Ключова реформа спрямована на попередження корупційних ризиків. Консультанти ЄБРР вже почали роботу з “Укравтодором”. Вони вивчають та аналізують наявні в “Укравтодорі” закупівельні та управлінські процеси з точки зору попередження корупції.

До 2023 року консультанти супроводжуватимуть реалізацію Плану в “Укравтодорі” та його підрозділах. Далі досвід співпраці з “Укравтодором” планують розширити на інші урядові інституції в Україні, зазначив Андрій Цокол.  

Нагадаємо, заступник керівника Офісу Президента, координатор програми "Велике будівництво" Кирило Тимошенко повідомив, що до кінця 2023 року буде відновлена вся мережа (більше 20 тис. км) загальнодержавних доріг.