Підприємців та аграріїв закликають відновлювати роботу / фото УНІАН

Відшкодувати ПДВ та забезпечити підприємства оборотними коштами зараз надзвичайно важливо, адже відновлення виробництва наразі – це не тільки збережені робочі місця, але й податки, які надходять до державного бюджету.

Про це заявив економіст Борис Кушнірук. 

"Тим підприємствам у промисловості або ж у аграрному секторі, які мають накопичений невішкодований ПДВ, держава повинна відшкодувати ПДВ у повному обсязі. Це надзвичайно важливо – не тільки з точки зору робочих місць, але й податків, які вони сплачують", – наголосив економіст. 

Відео дня

Він зазначив, що наразі у держави є всі інструменти, які необхідні для відновлення роботи української економіки. 

"Наприклад, Національний банк може викупити у уряду облігації державної внутрішьої позики, і за рахунок цього може відбутися відшкодування ПДВ тим підприємцям, які зобов'язуються відновити виробничу діяльність", – підкреслив він. 

Нагадаємо, раніше підприємства-члени Європейської бізнес асоціації звернулися з листом до міністра фінансів Марченка з проханням розблокувати відшкодування ПДВ.

Як сказано у листі, експортні галузі не можуть відновити виробництво через брак коштів, що виник у зв’язку з зупинкою відшкодування ПДВ. Як пояснили у ЄБА, якщо проблему не буде вирішено найближчим часом, підприємства будуть змушені скоротити виробництво, що призведе до скорочень персоналу, зниження податкових відрахувань та валютної виручки.