Фото УНІАН

Якби український уряд дійсно мав бажання наповнювати державний бюджет, то слід було б скерувати зусилля на усунення корупційних схем, а не на запровадження нових податкових ініціатив, які навпаки можуть спричинити кризу в економіці, скорочення податкових відрахувань та збільшення соціальної напруги.

Таку думку висловив політолог Микола Давидюк, коментуючи плани уряду щодо запровадження нових податкових ініціатив, повідомляє «24 канал».

«Я думаю, що це швидше політичний шантаж, ніж спроба наповнити український бюджет податками. Якби було бажання наповнювати бюджет, то велика кількість корупційних схем і потоків – сірих, чорних – була б розкрита і направлена. Як мінімум, митниця не реформована і там втрачаються мільярди доларів кожного року. Здавалося б, так просто взяти і зупинити там корупцію, але це не робиться», – сказав Давидюк.

Відео дня

Експерт також зауважив, що попри відсутність державної підтримки, яка є в інших країнах, український бізнес просить владу хоча б не заважати виходу з кризи.

«Як мінімум – не заважати – це була б гарна державницька продумана політика», – додав Давидюк.

Новопризначений міністр економіки Олексій Любченко також не підтримав рішення Кабміну збільшити податкове навантаження на великий бізнес та зазначив, що в сучасних умовах тиснути на бізнес не варто.

«Потрібно купувати українське, стимулювати споживчий попит. Люди повинні отримувати більше коштів і витрачати їх на українське. Для цього потрібно перекрити кордон, щоб не було контрабанди, все було фіксовано і знаходилось під державним контролем», – пояснив Любченко.

Як зазначає видання, НБУ в опублікованому нещодавно макроекономічному огляді повідомив, що попри запровадження жорсткого карантину, падіння індексу виробництва базових галузей практично призупинилося. Зокрема, до зростання повернулося промислове виробництво на 2%, а це здебільшого видобувна галузь через підвищений попит на руду. Те саме стосується енергетики та переробної промисловості. Але, як показує досвід, як тільки економіка починає оживати, то одразу з'являються нові податкові ініціативи.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів України на засіданні 12 травня схвалив законопроект, яким вносяться зміни до Податкового кодексу для збалансування державного бюджету.

Документом пропонується підвищити ставки податків, зокрема, плати за використання води і лісів, екологічного податку, рентних платежів і акцизу на алкоголь і ряд інших податків.