Курс долара зріс до показників минулого року / Ілюстрація REUTERS

Курс долара в Україні йде вгору на тлі повідомлень про високу ймовірність російського вторгнення. Іноземні інвестори, боючись втрати грошей в Україні, активно намагаються вивезти їх.

Таку думку висловив економіст Олег Пендзин, передає "Радіо Свобода".

За його словами, ситуація на валютному ринку буде загострюватися, поки питання з загрозою атаки РФ не буде повністю зняте.

Відео дня

З ним погоджується керівник відділу аналітики ГК Forex Club Андрій Шевчишин.

"Ризик військових дій, ескалація конфлікту, воєнні дії з Росією викликають панічні продажі, в результаті чого інвестори йдуть із країни. Це головний фактор, який тисне наразі на ринок", - каже він, додаючи, що частину активів з України виводять і внутрішні інвестори та бізнесмени.

На думку Шевчишина, на ситуацію з падінням гривні також впливають інші фактори, але менш агресивні. Зокрема, активність газових трейдерів і імпортери, які активно включилися в купівлю валюти на тлі попиту від населення на продукти та товари, які зараз за кордоном дешевші ніж в Україні.

Читайте такожОдразу два фактори вплинуть на курс долара до кінця тижня - прогноз

Впливають на ситуацію й борги держави, додає Олег Пендзин.

"Україна - країна, яка має борги. Для того, щоб борги перекривати ми запозичуємо гроші, віддаємо старі борги і таким чином накопичуємо нові. Рефінансуючи борги ми випускаємо облігації. Іноземні інвестори купують їх, а Україна отримує гроші для повернення минулих боргів", - каже він. І пояснює: останніми роками іноземці продають свою валюту, купують гривні й вкладають в ОВДП, через які Україна залучає кошти.

"Тому іноземці настрахані можливою інтервенцією почали зараз активно продавати свої облігації внутрішньо-державної позики номіновані в гривні", - каже Пендзин.

Прогнозуючи подальшу ситуацію з гривнею, експерти наголошують, що в разі деескалації вона повернеться до позначок, характерних для кінця осені.

"Відповідно, далі буде визначатись конкретними економічними чинниками. В гіршому сценарії важко щось прогнозувати", - каже виконавчий директор "Центру економічної стратегії" Гліб Вишлінський.

За словами Шевчишина, якщо курс долара подолає максимальні позначки з 2017 року, він може продовжити рух, намагаючись подолати позначку у 28,6-28,7 гривні.

Читайте такожВ обмінниках будуть зовсім інші цифри: озвучено курс долара до кінця року

"Курс продовжить рухатись далі. Оскільки зараз працює агресивний фактор, який супроводжується панічними продажами і покупками валюти на міжбанку і на готівковому ринку. Але як тільки ризик воєнних дій піде, гривня стабілізується і можливо навіть відкотиться до прийнятних позначок", - спрогнозував він.

Курс НБУ на 19 січня

Національний банк України на середу, 19 січня, встановив офіційний курс гривні до долара на рівні 28,41 грн/дол., тобто гривня ослабла на 29 копійок у порівнянні з попереднім показником.

Згідно з даними регулятора, офіційний курс гривні до євро на середу встановлений на рівні 32,34 грн/євро, тобто гривня ослабла на 28 копійок у порівнянні з попереднім показником.

Максимальний курс долара торік був зафіксований 23 січня. Тоді долар досяг позначки 28,25.