Вакциновані пенсіонери отримають смартфони / фото ua.depositphotos.com

Теплий лютий і наближення весни, мабуть, п'янко подіяли на керівництво країни. Вже практично немає сумнівів, що Україна закінчить опалювальний сезон без особливих проблем і не потрібно буде в аварійному порядку закуповувати на європейському ринку дорогий нині газ.

Російські орди поки не ринули на українську землю. І президент Володимир Зеленський вважає, що понад сто тисяч російських військовослужбовців, які місять лютневий бруд біля наших кордонів, це лише психологічний тиск. У цьому він переконує як представників бізнесу, так і зарубіжних політиків, які останнім часом масово навідали Київ, створюючи "живий дипломатичний щит" для України.

Навіть нова хвиля підступного коронавірусу, викликана "Омікроном", схоже, вже не є для держави серйозним головним болем. Попри антирекорди за кількістю хворих, цей штам вірусу українці переносять значно легше, ніж осінню "Дельту". 

Відео дня

Життя в країні потроху, здається, налагоджується

А тут ще й приспіла макрофінансова допомога від Євросоюзу в 1,2 мільярда євро.

Загалом, життя в країні потроху, здається, налагоджується. Здавалося б, тепер прийшла пора взятися за рутинне, але таке необхідне відновлення національної економіки та підвищення добробуту українців. І тут мова навіть не про виконання амбітних обіцянок екс-прем'єра Олексія Гончарука (якщо хтось ще пам'ятає про такого політика) або програми нинішнього Кабінету міністрів Дениса Шмигаля.

Офіс президента, схоже, задоволений рекордним "доларовим" показником ВВП за підсумками 2021 року в майже 200 мільярдів доларів. І не так вже й важливо, що українська економіка торік зросла всього на 3,2 відсотка після 4-процентного падіння за перший рік пандемії. Причому велику роль в цьому зростанні зіграли 10-відсоткова інфляція і курс національної валюти, що знижується, який доводилося утримувати Нацбанку за рахунок розпродажу своїх резервів.

Президент і його команда порахували, що в нинішній складний час і так багато негативу, тому народу потрібно пообіцяти ще що-небудь виключно приємне, раз попередні обіцянки виконати не вдалося. 

І ось під час чергової помпезної презентації нових послуг державного порталу "Дія" Володимир Зеленський несподівано пообіцяв видати за безкоштовним смартфоном кожному вакцинованому українцю старше 60 років. Причому, до кожного гаджету буде додаватися ще й пільговий тариф.

Найактуальніше питання: хто оплатить банкет?

Намальовані райдужні перспективи майбутньої поголовної "смартфонізації" країни у критично мислячої частини суспільства могли викликати образ відомого літературного героя – Остапа Бендера. Тільки замість удару автопробігом по бездоріжжю і нехлюйству президент за допомогою безкоштовних смартфонів хоче привести Україну до свята "цифрового народовладдя". І можливо, одночасно і до свого переобрання на другий термін.

Записувати на отримання смартфона почнуть вже навесні, а поки громадянам пропонують вибрати назву для програми. Серед варіантів - "єСмартфон"," БабусяФон"," єДідусь "і"єБабуся". Українці можуть запропонувати свій варіант назви.

Творча ініціатива розбудила маси й вже породила масу їдких коментарів. Частина критики прозвучала з вуст тих, хто багато років під час виборчих компаній "засівав" країну і її регіони реальною гречкою. Ідея утримання влади шляхом масової "смартфонізації" країни за бюджетні кошти здалася їм особливо обурливою.

Але навіть якщо повірити, що це свято небаченої щедрості вирішили влаштувати без будь-якої задньої думки, претензій до ініціативи президента все одно буде предостатньо.

Найактуальніше питання: хто оплатить банкет? Про джерело фінансування президент з командою поки скромно замовчують, але, швидше за все, це буде державний бюджет.

Якщо держава, як було озвучено, планує закупити 8,5 мільйонів пристроїв, то при середній ціні в 3 тисячі гривень за один смартфон затія обійдеться майже в 26 мільярдів. Тобто, в майже мільярд доларів. Наскільки розумно вилучати з казни воюючої країни такі кошти, коли, до того ж, світові ціни на газ полетіли в космос? 

Якщо хтось із чиновників забув, можна нагадати, що Україні для проходження наступної зими потрібно буде в обов'язковому порядку закачати у свої сховища близько п'ятнадцяти мільярдів кубометрів газу.

Сумнівною виглядає і формулювання, що смартфони видаватимуть тільки вакцинованим громадянам. Якщо влада розраховує, що після цього пенсіонери масово побіжать щепитися, то її чекає розчарування. Та ж видача 1000 гривень за повний курс вакцинації і ще по 500 за бустерну дозу поки не призвели до різкого збільшення числа бажаючих захиститися від коронавірусу. 

Не будемо забувати і про корупційні ризики

Крім того, потрібно мати на увазі, що багато українців старше 60 років вже мають смартфони і активно ними користуються. У цьому випадку видача додаткового телефону на руки призведе до того, що українські бабусі і дідусі неминуче почнуть ними торгувати на вулицях. Або влада знайде спосіб відокремити власників смартфонів від тих, хто ще не знайомий з таким благом цивілізації?

Для багатьох "єБабусь" і "єДідусів" України, які відпахали все життя і нині змушені виживати на середню пенсію в чотири тисячі гривень на місяць, участь в якійсь оплаченій з державної скарбниці міфічної електронної демократії стане черговою незрозумілою примхою далеких від реалій політиків.

Набагато привабливіше для них можливість обміняти видану іграшку на" живі гроші", щоб купити їжі і ліків, а також заплатити за дорогущу комуналку.

Також потрібно пам'ятати, що в деяких населених пунктах нашої країни немає потрібного за рівнем якості покриття сигналом 3G або 4G. тому ідея видавати там Смартфони бачиться, м'яко кажучи, сумнівною. Ще однією сумною обставиною є те, що через вік і проблеми з зором деякі потенційні учасники програми просто не зможуть освоїти подаровані девайси.

Не будемо забувати й про корупційні ризики. Немає гарантій, що чиновники цю ідею не перетворять на чергову схему, при якій смартфони будуть закуповуватися через фірми-"прокладки".

Українцям залишається чекати офіційної презентації програми, на якій представники влади розкажуть про її деталі і дадуть відповідь на питання, де візьмуть гроші. Можливо, що керівники країни знають, як виключити частину з описаних ризиків, і не споганити своє починання. І при цьому зможуть зняти підозру, що це не частина підготовки до виборів і не чергова "єГречка".

Дмитро Шварц

Читайте всі статті автора