Ілюстрація REUTERS

Експорт металобрухту з України зростає буквально щодня, і завдає шкоди як українській металургії, так і державному бюджету України. Тому важливо якнайшвидше прийняти рішення про заборону експорту.

Таку думку висловив голова ВП "Укрметалургпром" Олександр Каленков.

"Всі чиновники знають, що кожна тонна брухту, яка експортується, а не переробляється всередині України, - це прямі збитки для бюджету. Йдеться про сотні мільйонів і вже мільярди гривень! Тому будь-який день зволікання небезпечний. Підприємства працюють практично без запасів. Щобільше: через недобросовісну конкуренцію з боку придністровських і турецьких покупців зросли ціни. Підприємства вимушено зіткнулися з тим, що їхня собівартість збільшилася, і відповідно ми вже втратили конкурентоспроможність. Частина сталі, яка була вироблена з українського металобрухту, вже насилу котирується на світових ринках", - пояснив експерт.

Відео дня

Він нагадав, що на сайті Міністерства економіки вже опублікований проект постанови про заборону експорту металобрухту, і висловив сподівання, що цей важливий документ буде прийнятий найближчим часом.

"Наскільки я знаю, проект цієї постанови вже розісланий в міністерства і відомства. Я дуже сподіваюся, і звертаюся на всіх можливих майданчиках до чиновників, які залучені в процес, щоб вони не тягнули з рішенням і підтримали це рішення Кабміну. Це швидке, правильне, економічно обґрунтоване рішення, які відразу, миттєво принесе користь і бюджету, і валютному виторгу країни, і збереженню робочих місць", - підкреслив Каленков.

Раніше народний депутат Андрій Ніколаєнко заявив, що Україна повинна заборонити експорт металобрухту, якщо не хоче втратити металургійну галузь остаточно, тому що підприємства вже почали зупинятися через брак сировини.

Своєю чергою народний депутат Олексій Мовчан повідомив, що експортери металобрухту виводять доходи від продажу сировини за кордон через маніпуляції з митною ціною: тільки за рекордний липень цього року на офшорних рахунках вони залишили не менше $8 млн, всього за рік сума може досягти $100 мільйонів.