Япония может потребовать от Украины возврата средств / wikipedia

Про передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу в Кабінеті міністрів повідомив міністр екології і природних ресурсів України Андрій Мохник. 

«У нас склалася критична ситуація з виконанням Кіотського протоколу. 800 млн дол. передбачає угода, - сказав міністр. – Протягом 3 місяців жодного руху з коштами не здійснювалося, і японська сторона вже заявила претензії про те, що вони готові розірвати угоду. Україна повинна буде повернути кошти, які вона одержувала».

Разом з тим, за словами Мохника, Мінекології розробило кілька змін до раніше ухвалений постанов уряду, які б могли вирішити і розблоковувати це питання.

Відео дня

Раніше міністр вже заявляв, що Японія може виставити претензії Україні щодо повернення коштів через невиконання вимог Кіотського протоколу, який передбачає отримання Україною коштів на соціальні і екологічні проекти після продажу невикористаних квот на викид вуглекислого газу вітчизняних промислових підприємств іншим державам, що допустили перевищення шкідливих викидів. 

Довідка УНІАН. Кіотський протокол, прийнятий у Кіото (Японія) в грудні 1997 року на додаток до Рамкової конвенції ООН про зміну клімату, зобов'язує розвинені країни й країни з перехідною економікою скоротити або стабілізувати викиди парникових газів порівняно з 1990 роком. Для впровадження Кіотського протоколу ЄС та інші країни, що ратифікували Кіотський протокол, розробили систему обмеження промислових викидів за допомогою квот. Тобто країни, що приєдналися до угоди, зобов'язані співвідносити свої викиди з 1990-м роком - якщо їх рівень перевищує показники, зафіксовані за 1990-й, країна зобов'язана компенсувати нарощування викидів купівлею відповідного обсягу квот у тих учасників Кіотського протоколу, які мають невикористані «запаси» парникових газів.

Україна одна з небагатьох країн світу, яка з 1990 по 2000 рік різко скоротила викиди парникових газів через низьке завантаження промисловості, а за подальші вісім років зростання так і не наблизилася до показників 1990-го.

Ратифікувавши Кіотський протокол у 2004 році, Україна отримала можливість реалізувати невикористані нею квоти на викид вуглекислого газу.

Читайте такожЄврокомісія пропонує скоротити викиди газів в авіації

Згідно з інформацією Національного екологічного центру (НЕЦ), до державного бюджету України в 2009-2010 рр. надійшло 470 млн євро в результаті продажу надлишку квот за Кіотським протоколом. При цьому Україна взяла зобов'язання реалізувати на ці кошти проекти зі скорочення викидів парникових газів. Кабінет міністрів затвердив план реалізації 529 проектів теплової санації соціальних будівель у різних областях України й семи проектів, які передбачають використання технологій з Японії, зокрема модернізацію вагонів метро в Києві й заміну автомобілів Міністерства внутрішніх справ України на суму 380 млн грн.

14 листопада 2013 року міжвідомча робоча група зі зміни клімату почала кампанію з контролю за реалізацією в Україні проектів, на які йдуть гроші від продажу квот на викиди парникових газів згідно з Кіотським протоколом.