Ілюстрація REUTERS

Президент України Петро Порошенко підписав закон про продовження на два роки і підвищення до 58 з 42 євро за тонну експортного мита на металобрухт.

Читайте такожСкасування мита на вивіз металобрухту відродить непрозорі схеми, за яких державі не дістанеться нічого - експерт

Про це повідомляється на сайті Верховної Ради.

Відео дня

У пояснювальній записці до документа сказано, що його метою є подальша стабілізація ситуації в металургійній галузі і суміжних секторах, збереження існуючих та створення нових робочих місць, збільшення надходжень до державного бюджету за рахунок підвищення експортного мита на металобрухт, а також створення більшої доданої вартості на території держави шляхом глибокої переробки дефіцитного сировини на її території.

"Реалізація запропонованого заходу має економіко-правову основу і не суперечить міжнародним зобов'язанням України. Діючі та запропоновані заходи щодо підвищення експортного мита на металобрухт повністю відповідають нормам міжнародного торгового права в рамках СОТ та інших міжнародних зобов'язань України щодо регулювання зовнішньої торгівлі", - йдеться в документі.

Як повідомляв УНІАН, у липні 2016 року Рада прийняла з поправками президента закон, що передбачає підвищення терміном на один рік експортного мита на відходи та брухт чорних металів до 30 євро за 1 тонну, а також скасування обов'язкової державної реєстрації контрактів на експорт металобрухту.

У липні 2017 року мито було продовжено ще на один рік.

Українські металургійні компанії неодноразово виступали з вимогами обмежити експорт металобрухту, оскільки, на їх думку, у меткомбінатів спостерігається дефіцит брухту, а його вивезення з країни негативно позначається на металургійної галузі.

У 2018 році Верховна Рада прийняла закон, що передбачає продовження на рік терміну дії експортного мита на відходи та брухт чорних металів, а також її підвищення до 42 євро за тонну до 30.