Олег Дерипаска / REUTERS

Міністерство юстиції України 19 квітня уклало угоду з міжнародною юридичною фірмою «Sherman & Sterling LLP» (Франція) про юридичні послуги на $4,46 млн.

Читайте такожРосійський олігарх Дерипаска подав до суду на США через санкції

Про це повідомляється у системі «Прозорро», пишуть “Наші гроші”.

Відео дня

Фірма представляє Україну в справі № ARB/16/35 за позовом фірм «Emergofin B.V.» (Нідерланди) і «Velbay Holdings Ltd.» (Кіпр) до держави Україна у Міжнародному центрі з врегулювання інвестиційних спорів. До 15 березня юристи мали подати відзив на позов.

Дочірні підприємства російської компанії «РусАл» Олега Дерипаски, Михайла Прохорова та інших акціонерів вимагають від України компенсації інвестицій у ПрАТ «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат». У 2006 році «Velbay Holdings Ltd.» купила в Фонду держмайна 68,01% акцій «ЗАлК», однак у 2015 році прокуратура через суд повернула їх у державну власність. У «РусАла» через згаданий кіпрський офшор зосталось 29,54% «ЗАлК».

У 2017 році СБУ повідомила про підозру представникам «РусАл» за знищення «ЗАлК» в інтересах Росії.

Нещодавно в «РусАл» Дерипаски, який з 2018 року під санкціями США, повідомили про загрозу технічного дефолту. Через санкції Дерипаска скоротив свою частку з 70% до менш ніж 50% в холдингу «En+», який на 31 грудня 2018 року мав 48% акцій «Русалу».

Усього з 2016 року Мінюст уклав з «Sherman & Sterling LLP» чотири угоди щодоцієї справи на 16 500 євро та $7,95 млн. Цього разу погодинні ставки не оприлюднено.

Нині послуги юристів «Sherman & Sterling LLP» обійдуться у $3,73 млн. Третьою особою залучать ТОВ «Адвокатська фірма Ангард» Андрія Вишневського та Ірини Назарової за $266 тис. 

Також залучать експерта зі збитків «FTI Consulting» за $260 тис, експерта з енергетичного ринку «Compass Lexecon» за $140 тис та експертів з українського права професора Євгена Кубка за $40 тис і пана Миколу Стеценка за $15 тис. Технічних витрат у кошторисі немає.