Це підвищить безпеку глядачів та зменшить кількість травм / фото УНІАН

В Україні з 1 листопада буде переглянуто необхідний час для здійснення безпечної евакуації людей з кінотеатрів у разі надзвичайних ситуацій.

Читайте такожМінрегіон може ввести мораторій на нову забудову, якщо міста не оновлять чинні генплани

Як повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе на своїй сторінці в Facebook, відповідна норма щодо закладів культури вже опублікований і набуде чинності з 1 листопада цього року.

Відео дня

"Сьогодні більшість кінотеатрів проектується не в окремих будівлях, як раніше, ще з радянської практики, а звичайно в складі великих ТРЦ. Проте чинні норми ДБН враховують час евакуації з кінотеатрів тільки як з окремо розташованих будівель. Звичайно, час, який потрібен людині, щоб вийти з кінотеатру в окремому будинку або в ТРЦ, дуже відрізняється. І це, звичайно, треба враховувати при проектуванні. Адже у випадку надзвичайної ситуації кожна секунда є вирішальною. Тому в нових нормах були прописані чіткі вимоги, скільки має тривати евакуація людей із таких закладів, які знаходяться не тільки в окремих будівлях, але та у ТРЦ", - написав він.

Парцхаладзе зазначив, що, за підрахунками експертів галузі, це дозволить загалом підвищити безпеку людей і на 25% зменшити кількість травм, які можуть виникати при евакуації.

"Згідно з пожежним нормам, при проектуванні закладів культури має бути дотримано необхідний час евакуації людей, яка залежить від ступеня вогнестійкості будівлі. Наприклад, евакуація з будівлі I та II ступенів вогнестійкості повинна здійснюватися протягом 6 хвилин, III-IV ступеня - 4 хвилин, V ступеня - 3 хвилин. Згідно з новою ДБН, у разі проектування того ж кінотеатру в торгово-розважальному центрі, евакуація людей повинна здійснюватися так, щоб з приміщення кінотеатру можна було безпечно евакуюватися на вулицю протягом встановленого часу - від 3 до 6 хвилин в залежності від ступеня вогнестійкості", - написав він.

При цьому, за словами Парцхаладзе, потрібно обов'язково враховувати пропускну здатність евакуаційних виходів - як з зорових залів кінотеатру, так і з самого торгово-розважального комплексу.

Довідка УНІАН. Державні будівельні норми (ДБН) - обов'язкові до виконання нормативні акти, які використовуються при проектуванні нових і реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідності з їх призначенням.