Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада України ухвалила закон про приведення національної системи стандартизації у відповідність до міжнародної та європейської практики. Як передає кореспондент УНІАН, за дане рішення проголосував 291 народний депутат за необхідного мінімуму в 226 голосів.

Читайте такожУкраїна в 2019 році прийме 3 тисячі національних стандартів, гармонізованих із нормами ЄС

У пояснювальній записці до документа №1068 про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям закону «Про стандартизацію» зазначається, що положення цього документа спрямовані на приведення національної системи стандартизації у відповідність до міжнародної та європейської практики. Зокрема, законом передбачається встановити добровільність застосування національних стандартів; недопущення погодження проектів національних стандартів з державними органами; скасування галузевої стандартизації, у зв'язку з чим протягом 15 років центральні органи виконавчої влади мають право у відповідних сферах діяльності та в межах своїх повноважень перевіряти, переглядати свої галузеві стандарти з метою переведення їх на національний рівень, або на рівень підприємств, або скасовувати.

Відео дня

Підкреслюється, що згідно з європейською практикою, посилання на певні стандарти в актах законодавства, зокрема, директивах Європейського Союзу, є поодинокими випадками. При цьому застосування відповідних стандартів є обов'язковим.

У законі передбачено, що посилання на національні, міждержавні, галузеві стандарти в актах законодавства повинні наводитися у надзвичайних та обгрунтованих випадках, зокрема, під час визначення обов'язковості застосування відповідних стандартів в актах законодавства ЄС. При цьому повинні наводитися позначення відповідних національних та міждержавних стандартів.

Як повідомляв УНІАН, 11 вересня Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям закону «Про стандартизацію».

Даний законопроект зареєстрований у Раді 29 серпня і визначений президентом України як невідкладний.