Ілюстрація REUTERS

Внесення змін до податкового кодексу за допомогою законопроекту №1210 в перспективі може закінчитися зниженням робочої активності гірничо-збагачувальних комбінатів та масовим звільненням їх співробітників.

Таку думку висловив політичний консультант Дмитро Васильєв у своєму блозі на сайті Ліга.net.

Він вважає, що проект цього закону може стати антиліберальним, якщо в нього не будуть внесені логічні правки.

Відео дня

"Сьогодні навантаження на них (гірничо-збагачувальні комбінати) і так сягнуло граничного рівня, необхідного і МВФ, і національній владі (40% прибутку державі, 60% - видобувній компанії). У сусідній Росії це навантаження, наприклад, вдвічі нижче. А в разі прийняття закону, за словами профільних експертів, в українських ГЗК рентна ставка буде в 9 разів вищою, ніж у російських. Про які конкурентні переваги України тоді можна говорити?" - підкреслив експерт.

Він прогнозує, що після внесення змін підприємства можуть зупинятися і звільняти співробітників, які в наслідку цього можуть бути змушені стати трудовими мігрантами.

За даними Васильєва, в результаті прийняття теперішньої редакції законопроекту, втрати бюджету можуть сягати 90-120 мільйонів доларів на рік.

Він також заявив з посиланням на джерела, що сам голова податкового комітету Ради Данило Гетманцев розуміє про прорахунки законопроекту, але пропонує внести його в парламент до першого читання в теперішньому вигляді.

"У США, наприклад, існує традиція та регуляторне правило, що жоден закон не вноситься до конгресу без попереднього відкритого обговорення в експертному та професійному середовищі за участю ЗМІ. Завдяки цьому досягається максимальний облік усіх точок зору і держави та гравців ринку, що дозволяє виправити всі можливі помилки або неточності ще до внесення на голосування. Чому б Україні не чинити так само? З використанням нейтральних майданчиків для обговорення даного питання, з можливістю висловитися і бути почутими для профільних українських та міжнародних експертів у даній галузі. Адже від цього виграє якість законів, розвиток бізнесів і економіки країни, дохідна частина бюджету і зростання доходів населення", - підсумував експерт.