Ілюстрація REUTERS

Кабінет міністрів України має намір поряд з паперовою формою нотаріальної довіреності надати громадянам можливість також отримувати її в електронному вигляді, для зручності.

Читайте такожПодатки в Україні можна буде платити зі смартфона: деталі

Про це повідомив на сторінці у Facebook міністр Кабміну Дмитро Дубілет.

Відео дня

«Ми плануємо запустити для громадян круту штуку - електронні довіреності. Дуже красиво виходить, зараз розповім. Отже, уявіть собі, що ви оформляєте у нотаріуса довіреність. І ось, крім того, що він вам дає її на стандартному паперовому бланку, він також вам надсилає pdf-файл (поштою, в мессенжер, на флешці - не важливо) зі свїм накладеним електронним підписом», - написав він.

За словами міністра, електронні довіреності видаватимуться лише на додаток до паперової форми. Нововведення має ряд переваг, зокрема, можливість швидко передавати документ в інше місто.

«По-перше, це дуже зручно. Уявіть, що вам потрібно терміново передати довіреність в інше місто (або навіть просто в інший район). І замість того, щоб передавати паперовий бланк поштою або їхати кудись, ви просто скидаєте її кому потрібно, поштою або в мессенжер», - зазначив він.

Також Дубілет вважає, що файл в електронному вигляді безпечніший і допоможе запобігти рейдерському захопленню компаній.

«Крім зручності, є ще одна важлива перевага. Файли з е-підписами безпечніші! Адже частина випадків рейдерства відбувається саме через підроблені бланки довіреностей. Можливо, в якийсь момент Мін'юст вирішить, що для ризикових операцій паперові довіреності не підходять, а система прийматиме лише електронні. Це буде ще один крок у боротьбі з рейдерством», - написав міністр.

За інформацією Дубілета, для впровадження цього рішення вже є всі необхідні інструменти. У нотаріусів і так є е-підпис, вони і зараз можуть накладати його в кілька кліків на будь-які файли. Необхідно лише змінити кілька рядків у законах і підзаконних актах.

«Саме цим ми зараз з Мін'юстом і Нотаріальної палатою і займаємося ... Я сподіваюся, що ми зможемо подати закон в парламент найближчими тижнями. Як тільки закон буде прийнятий, електронні довіреності мають запрацювати вже на наступного дня», - підкреслив Дубілет.

Як повідомляв УНІАН, у жовтні Кабінет міністрів України ухвалив ряд рішень, що дають змогу запустити перші цифрові послуги з реалізації концепції «Держава в смартфоні».