Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада України ухвалила закон, який покликаний удосконалити законодавство в сфері державного ринкового нагляду і контролю нехарчової продукції шляхом зменшення корупційних ризиків у діяльності посадових осіб під час здійснення перевірок бізнесу, а також посилення захисту споживачів у разі виявлення на даному ринку небезпечної або такої, що не відповідає встановленим вимогам продукції.

Читайте такожУкраїна з початку року наторгувала зі світом на мінус $4,1 мільярда

Як передає кореспондент УНІАН, за ухвалення відповідного законопроекту (№2172) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо зменшення тиску на бізнес з боку органів ринкового нагляду в другому читанні і в цілому проголосували 277 народних депутатів за необхідного мінімуму в 226 голосів.

Відео дня

Представляючи законопроект у Раді, заступник голови парламентського Комітету з питань економічного розвитку Роксолана Підласа повідомила, що цим документом пропонується скасувати всі штрафи для бізнесу за формальні порушення, тоді як інспектор повинен буде надавати рекомендації бізнесу щодо усунення порушення та лише при повторному порушенні накладати штраф.

"Потрібно змінити філософію: державний інспектор ринкового нагляду повинен перевіряти не бізнес і підприємця, а небезпечну продукцію, його завдання - не тиснути на бізнес, а усунути небезпеку», - зазначила Підласа, додавши, що документ також передбачає усунення дублювання видів контролю різними органами однієї групи товарів.

Також депутат наголосила, що цим законопроектом пропонується встановити, що відповідальність за небезпечну продукцію несе імпортер або виробник, а не дрібний підприємець, який реалізує дану продукцію.

"Цей законопроект - це останній крок до підписання угоди про оцінку відповідності між Україною і Євросоюзом. Це так званий «промисловий безвіз». Європейські органи сертифікації почнуть визнавати українські сертифікати якості, це також інструмент спрощення просування українського експорту», - резюмувала Підласа.

Як повідомляв УНІАН, законопроект №2172 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо зменшення тиску на підприємства нехарчової продукції з боку органів ринкового нагляду був зареєстрований у Раді 25 вересня, а 12 листопада був ухвалений у першому читанні.