Ілюстрація REUTERS

Пандемія коронавірусу COVID-19 і введений через неї карантин стали причиною безлічі проблем для тих, хто орендує житло в Києві та інших містах України. Багато компанії та підприємств відправили своїх співробітників у неоплачувані відпустки, звільнили частину персоналу або навіть припинили своє існування.

Читайте такожКарантин і ринок праці: 35% українців працюють у звичайному режимі, 29% - дистанційно, 32% - у відпустці (опитування)

Про це повідомляє Obozrevatel.

Відео дня

У цій ситуації ті, хто винаймає житло, серйозно задумалися про те, як відстрочити або скасувати орендну плату, щоб заощадити кошти на найнеобхідніше.

Головне:

  • Законних підстав не платити за оренду квартири немає, якщо нею можна користуватися на карантині.
  • Орендодавець вправі виселити з квартири мешканця, своєчасно не оплатив оренду.
  • Орендодавець зацікавлений в тому, щоб піти назустріч орендарю.
  • Питання тимчасового призупинення оплати або зменшення вартості оренди може бути вирішене шляхом підписання додаткової угоди між орендарем і орендодавцем.
  • Орендар повинен враховувати матеріальне становище орендодавця, для якого здається квартира може бути єдиним способом вижити.

"Законних підстав відкласти або скасувати орендну плату, на жаль, немає. Верховна Рада прийняла рішення про державне майно, на яке можуть поширюватися канікули, але це не стосується приватної власності", – сказав адвокат Євген Корнійчук.

Він визнав, що орендар може посилатися на форс-мажор, але власник житла "може просто не погодитися, поміняти ключі, і на цьому все закінчиться", – припустив адвокат.

Він додав, що оспорювання договору оренди житла в судовому порядку також є малоперспективним. "У більшості цивілізованих країн в подібних ситуаціях людину не можна вигнати з дому, особливо якщо у нього є неповнолітні діти, якщо він тимчасово не працює і так далі. Але в Україні такого немає, і це велике упущення законодавства", – визнав Корнійчук.

"На жаль, ситуація, коли людину викидають на вулицю за несплату орендної плати, можлива. Права орендаря у подібній ситуації у нас фактично не захищені", – сказав він.

Ілюстрація REUTERS

Адвокат озвучив рада "поза юридичній площині": "власникам житла необхідно розуміти, що треба йти на поступки. Ми всі люди, і невідомо, в яких обставинах ми можемо опинитися завтра. А орендарям – намагатися домовлятися заздалегідь про відстрочку, реструктуризації боргу або чимось ще".

Читайте такожВ Україні різко подешевшала оренда квартир: у столиці здають двокімнатну за 6 тисяч

"Договір оренди – це цивільно-правові відносини. Є сума оренди. Або плати, або звільняй", – зазначив у коментарі голова першого ОСББ Михайло Кальтагейсер. "Але як людина і як керівник я розумію, що треба домовлятися з людьми", – сказав він.

На думку голови, якщо виникла проблема з оплатою оренди за квартиру, повинен початися "логічний процес договору". При цьому він підкреслив, що в умовах, коли "ринок оренди просів", і "швидко знайти нормальних орендарів" досить складно, власник житла також зацікавлений у тому, щоб піти на певну поступку і "не втратити всю суму оренди".

Зокрема, "можна укласти додаткову угоду у зв'язку з непередбаченими обставинами", – припустив Кальтагейсер. Разом з тим він підкреслив: кожна сім'я сама приймає рішення про те, чи оплачувати оренду в повному обсязі або "розтягнути оплату і купити поїсти".

Ілюстрація REUTERS

Адвокат "Столичної колегії адвокатів" Геннадій Дубів, кажучи виданню про юридичних підставах не платити за оренду квартири у період карантину, вказав на законодавчу "примарну надію".

"На позачерговій сесії Верховної Ради Перехідні положення Цивільного кодексу додали один пункт: що на час карантину орендар може бути звільнено від орендної плати на підставі пункту 6 статті 762 Цивільного кодексу. Там сказано, що у випадку, якщо орендар не може використовувати об'єкт оренди, то орендна плата йому не нараховується".

Таким чином, "законодавець дав примарну надію на те, що на час карантину всі звільняються від орендної плати, але по факту це не так", – підкреслив юрист.

Він пояснив, що ця норма закону працює тільки в тому випадку, якщо немає можливості користуватися орендованим житлом, наприклад, в разі примусового відселення" заражених. "Але якщо орендар може користуватися квартирою, то він не звільняється від оплати", – зауважив адвокат.

"Є частина 4 тієї ж статті, в якій йдеться про те, що при певних обставинах можна клопотати перед орендодавцем про зниження орендної плати. Але ця норма абсолютно безперспективна, оскільки мова йде про доброї волі двох сторін. Фактично законодавець пропонує нам особисто домовлятися зі своїм орендодавцем", – констатував Дубів.

Юрист Ганна Маляр, говорячи про цю проблему в коментарі, закликала згадати про те, що нерідко орендна плата – єдине джерело прибутку літнього або хворої людини. "Я можу навести два "дачних" приклад. Я кажу про дачі по 6 соток. З двох сторін нашої дачі знаходяться дачі пенсіонерів, сімейних пар, які залишили свої київські квартири й здають їх, а самі живуть на дачі. Вони не можуть вижити на пенсії. З цих грошей за квартиру вони просто харчуються і купують ліки. Якщо орендарі їм не заплатять, їм просто не буде за що купити собі їжу".