Ілюстрація / REUTERS

Більш як половина українських трудових мігрантів хочуть залишитися і продовжувати роботу в Польщі, а ті, хто виїхав через карантин в Україні хочуть повернутися.

Читайте такожЗаробітчани за рік переказали в Україну понад $12 мільярдів

Такі дані наводяться в дослідженні аналітичного центру польської компанії з міжнародного працевлаштування Gremi personal, яка запустила телефонну гарячу лінію в рамках соціальної програми допомоги українцям «Ми разом».

Відео дня

«51% українців хочуть залишитися і продовжувати роботу в Польщі. Їх хвилюють питання, як продовжити дозволи на роботу або легальне перебування, термін дії яких закінчився під час карантину. А ті, хто виїхав в Україну, цікавляться можливістю повернутися до Польщі зараз або після закінчення карантину - це 33% тих, хто зателефонував», - повідомляється в релізі за результатами дослідження.

Зазначається, що 22% українців при зверненні на безкоштовну телефонну лінію програми цікавлять питання перетину українсько-польського кордону. З них половина респондентів хвилюються, чи не буде наслідків у вигляді депортації, якщо вони перевищили термін перебування за візою або в рамках безвізового руху в Польщі. У компанії Gremi personal нагадали, що польський уряд ухвалив рішення про автоматичне продовження віз і дозволів на тимчасове перебування і роботу на 30 днів від дня закінчення карантину. Однак це нововведення не стосується тих, хто перебуває в Польщі за біометричними паспортами.

«За 1,5 тижні роботи нашої гарячої лінії ми дійшли висновку, що люди недостатньо оперативно отримують достовірну інформацію від польської та української влади або не розуміють, де її шукати. Особливо яскраво цю тенденцію продемонструвала ситуація з закриттям кордонів, що призвело до нелогічних і панічних міграційних рухів і піддало небезпеці зараження тисячі українців. Зараз багато хто хоче повернутися назад до Польщі і не розуміють, як і коли це зробити», - наводяться в релізі слова власника компанії Gremi Personal Євгена Кириченка.

Так, за даними дослідження, близько 33% тих, хто зателефонував на гарячу лінію, цікавляться роботою в Польщі. В основному, це українці, які працювали в сфері готельних і ресторанних послуг, в туристичному бізнесі або компаніях, які виробляли комплектуючі на експорт для країн, що перебувають в осередку пандемії.

Однак, за словами Кириченка, конкуренція на польському ринку праці зараз збільшується.

«Якщо раніше українці в Польщі закривали багато вакансій у роздрібній торгівлі, торговельних мережах або логістики, то зараз поляки, які залишилися без роботи, активно працевлаштовуються в ці сфери», - зазначив Кириченко.

У компанії підкреслили, що телефонна лінія соціальної програми допомоги українцям «Ми разом» буде працювати до 1 травня з можливим продовженням на триваліший термін залежно від запитів і необхідності інформування українців про епідеміологічну ситуацію.

Як повідомляв УНІАН, польська компанія з працевлаштування Gremi Personal запустила роботу двох карантинних центрів для українських працівників в Гданську і Лодзі.