Фонд державного майна України презентував новий сайт оренди об’єктів державного майна www.orenda.gov.ua, де кожен охочий зможе отримати інформацію як про вакантні для оренди об’єкти, так і вже орендовані, передає кореспондент УНІАН.

Як зазначив голова фонду Дмитро Сенниченко, раніше в Україні існувала непрозора система передачі в оренду державного майна, яка сприяла корупції і викликала недовіру до органів влади. Як результат – майже 95% об’єктів передавались заздалегідь визначеним орендарям за початковою ціною без проведення конкурсу.

"Раніше оренда нерухомості в державі повинна була пройти складну і тривалу процедуру, яка займала від 6 до 9 місяців. Сама інформація, що і коли буде здаватися в оренду, була важко доступною, публікувалася у газеті "Відомості приватизації", 400 екземплярів, і треба було бути дуже наближеним до певних людей, щоб дізнатися про те, що і коли буде виставлено", - заначив Дмитро Сенниченко.

Відео дня

Ситуація почала змінюватися на краще після того, як 1 лютого 2020 року набув чинності новий закон "Про оренду державного та комунального майна", а також були ухвалені всі необхідні підзаконні акти. Запуск сайту є наступним етапом реформи.

"Щоб всі знали все, ми запустили онлайн-сайт, де всі можуть подивитися об’єкти, які будуть виставлятися і виставляються на аукціони, ознайомитися з інтерактивною мапою", - сказав він.

Голова ФДМУ також додав, що станом на сьогодні з початку року до бюджету надійшло вже 1,02 млрд грн від оренди державного майна. З початку року укладено 1985 нових договорів оренди, загальна орендна плата по ним становить 16,6 млн грн на місяць.

Середнє зростання стартової ціни на аукціонах склало 97%. До набрання чинності закону "Про оренду державного та комунального майна" лише в 3,6% випадків на об’єкт претендували двоє і більше учасників аукціону, а сьогодні цей показник в середньому збільшився 7 разів.

Надалі Фонд держмайна планує залучити міжнародну допомогу і суттєво модифікувати сайт оренди об’єктів держмайна.

"Вони допоможуть нам зробити комплексний портал, де буде не тільки зображена інформація, що, де і коли буде орендуватися, а й майже весь процес від початку до кінця буде автоматизовано. Тобто, створення, підписання, оприлюднення документів, рішень, пов’язаних з орендою майна, можна буде робити в декілька кліків, щоб ще більше мінімізувати потенційний вплив персоналій на цей процес, дати більше комфорту, більше прозорості і створювати довіру", - сказав Дмитро Сенниченко.

Як повідомляв УНІАН, 6 липня Фонд державного майна України презентував сервіс автоматичної оцінки об’єктів нерухомості, який безкоштовно надає громадянам звіти про оцінку об’єктів нерухомості, необхідні для здійснення угод купівлі-продажу.