Активність кредитних спілок суттєво впала / фото УНІАН Володимир Гонтар

За даними Національного банку України, в Україні від кризи, викликаної епідемією коронавірусу, найбільше постраждали кредитні спілки: їх активність істотно знизилася навесні, а погіршення якості активів через неповернення кредитів позичальниками призвело до збитків.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби НБУ.

Читайте такожНацбанк хоче створити об'єднану кредитну спілку

Відео дня

"Значна частина кредитних спілок не має достатнього обсягу чистих процентних доходів для покриття адміністративних витрат, а збитки від погіршення якості кредитів зросли під час карантину. Установи не мають можливості нарощувати капітал, тому 12 з них працюють з порушенням вимог до достатності капіталу", - йдеться в повідомленні.

Що має змінитися

Нацбанк зазначає, що кредитні спілки мають посилити свою операційну ефективність: переглянути рівень адміністративних витрат, при необхідності скорегувати вартість залучення та надання коштів.

Як повідомляє прес-служба, фінансові компанії (які займаються мікрокредитуванням і надають послуги лізингу та факторингу) також постраждали від коронакризи. Під час карантину попит на позики фінансових компаній відчутно скоротився, а умови кредитування посилилися.

"Карантин відчутно позначився на обсягах діяльності фінкомпаній - в I кварталі 2020 року вони продемонстрували збиток вперше після більш ніж двох років прибуткової діяльності. Разом з тим за підсумками півріччя їх фінансовий результат знову став позитивним", — сказано в повідомленні.

Як зазначає прес-служба, ломбарди також зменшили обсяги кредитування, зокрема, у другому кварталі 2020 року обсяг наданих нових кредитів знизився на 25%.

Ринок страхування

За даними прес-служби, ринок страхування найменше постраждав від кризових явищ. Основні показники діяльності не погіршувалися, а їх зміни пов'язані переважно з виходом ряду гравців з ринку за власним бажанням. Валові страхові премії компаній, які продовжили свою діяльність, в I півріччі зросли на 4,4% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Прибуток банків

Чистий прибуток банків України за перше півріччя знизився на 23% у порівнянні з аналогічним періодом 2019 року і склав 23,8 млрд грн.

Що таке кредитна спілка

Кредитна спілка - неприбуткова організація, заснована фізичними особами, професійними спілками, їх об'єднаннями на кооперативних засадах з метою задоволення потреб її членів у взаємному кредитуванні та наданні фінансових послуг за рахунок об'єднаних грошових внесків членів Кредитної спілки.

Хронологія подій

  • Верховна Рада України у 2019 році прийняла закон про "Спліт". Згідно із законом, нагляд і регуляція ринку близько 1900 небанківських фінустанов, серед яких страхові, лізингові та факторингові компанії, кредитні спілки, бюро кредитних історій, ломбарди та інші фінансові компанії, з 1 липня 2020 року переходять до НБУ, тоді як Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку займеться регулюванням недержавних пенсійних фондів і фондів фінансування будівництва, а також фондів операцій з нерухомістю.
  • Наприкінці червня Нацбанк України напередодні придбання функцій регулювання ринку небанківських фінансових послуг приєднався до Міжнародної мережі регуляторів кредитних спілок (ICURN).
  • 15 жовтня 2020 року Національний банк України заявив про те, що планує створити об'єднану кредитну спілку для ідеологічної консолідації ринку та підвищення якості кредитних портфелів його учасників.