Олександр Кубраков висловився про містобудівну реформу / фото УНІАН

Ухвалення містобудівної реформи (законопроект №5655) дозволить місцевій владі мати все, що потрібно, аби зупиняти незаконні забудови. Крім того, буде відповідальність за мовчазні погодження будівництва "примар", які ніколи не будуть введені в експлуатацію чи під'єднані до електромереж.

Про це повідомляє "РБК-Україна" з посиланням на колонку віце-прем’єр-міністра з відновлення України, міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Кубракова для НВ.

"Зокрема, №5655 надає додаткові повноваження органам місцевого самоврядування. Разом з повноваженнями вони отримують порядок, що робити з незаконним будівництвом, як діяти з таким об'єктом, як зупиняти. Тепер ніхто не зможе сказати: вибачте, у нас тут незаконна будівля, яка будується в центральній частині міста, і ми не можемо це зупинити, бо у нас немає повноважень. Все. Є повноваження, є інструменти, є відповідальність. І питання придбання житла в незаконних будовах піде в історію", - пояснює міністр.

Відео дня

Крім цього, за його словами, законопроект створює умови, за яких міста не обійдуться без генерального плану. Його відсутність дозволяла нечистим на руку чиновникам надавати дозволи на будівництво будь-де.

Він також зазначив, що від першого до другого читання були проведені десятки зустрічей з профільними громадськими організаціями, експертами галузі, представниками міжнародної спільноти.

"Реформу містобудівної галузі ми вважаємо революційною. Все, що зараз відбувається у паперовому вигляді, буде відбуватись в одній IT-системі, кожна дія або бездіяльність учасника будівельного процесу буде зафіксована в системі. А це те, чого саме бояться і забудовники, і місцеві чиновники", - резюмує Кубраков.

Нагадаємо, в грудні Верховна Рада підтримала законопроект №5655, який запускає комплексну реформу містобудування.

Зокрема, він передбачає максимальну цифровізацію документів та процесів, автоматизацію багатьох процедур та посилення відповідальності за незаконні дії.

Також РБК-Україна писало, що країни G7 готові долучитися до моніторингу впровадження в Україні реформи містобудування.

Детальніше про те, як реформа містобудування буде боротися з корупцією на місцях, - читайте у статті "РБК-Україна".