Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроект про виведення ринку металобрухту з тіні, яким у тому числі скасовано заборону на розрахунки готівкою за металобрухт, який здається населенням.

Читайте такожУкраїна зберегла 13-е місце серед виробників сталі

За ухвалення законопроекту "Про внесення змін в деякі законодавчі акти (щодо детінізації ринку металургійної сировини та операцій з металобрухтом)" (№2426) проголосували 237 депутатів при необхідному мінімумі у 226 голосів.

Відео дня

Згідно з прийнятим документом, скасовано заборону на розрахунки готівкою за металобрухт, який здається населенням. Оплата придбаного у фізичних осіб металобрухту може здійснюватися готівкою через каси суб'єктів господарювання, які здійснюють заготівлю або операції з металобрухтом, у тому числі їх приймальних пунктів. Або шляхом безготівкового розрахунку у відповідності з законодавством, або готівкою при покупці металобрухту у фізичних осіб фізичними особами - підприємцями, або іншим способом, передбаченим законодавством.

"Необхідним і достатнім документом для покупця металобрухту з підтвердження джерел походження металобрухту від продавця (постачальника) є акт приймання, який містить дані про джерело походження металобрухту", - сказано в законі.

Відповідальність за достовірність даних про джерело походження металобрухту, зазначених в акті приймання, покладається виключно на продавця (постачальника) брухту і не може бути покладено на покупця.

Також законом скасовується поділ металобрухту на промисловий і побутовий, оскільки збереження такого поділу в сучасних умовах обумовлює можливості для зловживань з боку правоохоронних органів.

Законом також спрощені вимоги до заготівлі металобрухту (без його переробки), усунені неефективні та надлишкові механізми державного регулювання. Зокрема, скасовуються акти обстеження, які видають місцеві адміністрації.

Як повідомляв УНІАН, 14 січня Верховна Рада схвалила законопроект про виведення ринку металобрухту з тіні в першому читанні.

Доповідаючи по законопроекту, народний депутат Дмитро Кисилевський зазначив, що прийняття законопроекту держава отримає близько 900 мільйонів гривень податків на рік за рахунок того, що цей ринок вийде з тіні. За його словами, ухвалення закону зменшить крадіжку металу і не дозволить правоохоронним органам "кришувати" порушення.

Народний депутат Дмитро Наталуха зазначав, що 15 тисяч приймальних пунктів металобрухту по всій країні перебувають поза законом й позбавляють країну додаткових легальних робочих місць, оскільки працівники не оформлені офіційно і не приносять доходи до держбюджету, оскільки не сплачують податки.