Ілюстрація / REUTERS

Збільшений експорт сталевого брухту створив його гострий дефіцит на внутрішньому ринку і загрожує повною зупинкою металургійних заводів України.

Про це заявили представники підприємств на нараді в Міністерстві розвитку економіки і торгівлі, повідомило Мінпрому джерело.

За їхніми даними, директор із закупівель Маріупольського комбінату "Азовсталь" Борис Любич поінформував чиновників, що на цей час складських запасів брухту на підприємстві вистачить не більше ніж на 2 доби роботи. "Тобто, по суті, запаси знаходяться на технологічному мінімумі", - підкреслив він.

Відео дня

У свою чергу, генеральний директор ТОВ "Метінвест-Ресурс" Андрій Міщенко заявив, що вже з літа не може забезпечити металургів ломом. За його словами, в основному мова про Маріупольський майданчик, через що комбінати ім.Ілліча та "Азовсталь" будуть змушені скорочувати виробництво.

Ще більш критична ситуація склалася на заводі "ІНТЕРПАЙП Сталь", де склади не можуть компенсувати дефіцит брухту, зазначив голова правління "Інтерпайп Втормет" Валентин Макаренко.

"У липні ми вже точно втрачаємо обсяги виробництва, але картина на серпень-вересень ще більш загрозлива. Все йде до того, що може повторитися 2015 р., коли через дефіцит металобрухту "Інтерпайп Сталь" простоювала 63 доби, а у 2016 році - 48 діб", - заявив він.

У зв'язку з цим представники метпідприємств звернулися до уряду ввести тимчасову заборону на експорт сталевого брухту, який є стратегічною сировиною.

Нагадаємо, що, згідно з даними Держмитниці, зовнішні поставки українського металобрухту почали зростати з середини весни: у квітні вони склали 38 тис. т, у травні – 60 тис. т, у червні цей показник побив рекорд - 85 тис. т.