Ілюстративне фото REUTERS

Заступник керівника Управління стратегічних розслідувань Національної Поліції України в Донецькій області Віталій Варфоломєєв, його брат та інші члени родини протягом двох років повномасштабної війни прокручували незаконні оборудки задля власного збагачення. Про це в новому розслідуванні розповіли журналісти.

Мова йде про те, що брати Варфоломєєви організували незаконний видобуток вугілля з так званих копанок, через схему з перепродажу бюджетним установам декількох громад на Донеччині вугілля марки "П", яке не видобувається на підконтрольних Україні територіях.

За даними Міненергетики і вугільних підприємств, вугілля марки "П" не видобувається на підконтрольній України території. Однак очільників бюджетних установ Донецької області це не зупиняє. Поліцейський Варфоломєєв, який мав би займатися згідно своїх посадових обов’язків запобіганню економічним злочинам, натомість організував незаконну схему збагачення саме на цьому вугіллі.

Відео дня

Полягала оборудка, виходячи з оприлюднених документів, в наступному: після попередніх розмов з поліціантами, бюджетні установи оголошували конкурс на закупівлю вугілля саме цієї марки. Враховуючи, що жодне підприємство не видобуває в Україні це вугілля, бажаючих зробити поставки було небагато. Проте кожного разу в кожному такому тендері знаходився лише один учасник - компанія брата Віталія Варфоломєєва ТОВ "Укрвуглепоставка". Підписувався договір на поставку, потім за згодою сторін мінялися технічні умови договору на вугілля іншої марки і вже після цього вугілля з копанок донецької області, які фактично "кришує" Варфоломєєв, надсилалося до бюджетних установ. Таким чином "вирішувалося" два питання одночасно – створювалася штучна відсутність конкуренції та завищувалася в декілька разів ціна. Як наслідок – незаконне збагачення з використанням службового становища.

"Суми у тендерних документах сягають від 300 тисяч до 6 мільйонів гривень. А деякі об’єкти, для опалення яких ніби-то закупалося вугілля, взагалі є недобудовами без вікон і дверей", - йдеться в розслідуванні.  

Наприклад, гуманітарний відділ Криворізької селищної ради замовив у ТОВ "Укрвуглепоставка" 164 тонни вугілля марки П вартістю 1,3 млн грн. Воно мало бути поставлене до 20 жовтня 2023 року. Однак знайти вугілля не вдалось. Після того, як журналісти відправили інформаційний запит, замовник і ТОВ "Укрвуглепоставка" уклали додаткову угоду, в якій замінили марку П на ДГ, порушивши тим самим чинне законодавство, яке забороняє міняти умови тендера після оголошення переможця.

ТОВ "Укрвуглепоставка" також виграло тендери на поставку вугілля марки П, оголошені Новоолександрівською загальноосвітньою школою, Новоекономічним дошкільним навчальним закладом №11 "Сонечко", Центром культури, дозвілля і спорту, а також Миролюбівською школою Гродівської селищної ради. А відділ освіти Добропільської міської ради відхилив пропозицію фірми, яка запропонувала нижчу ціну, начебто через невідповідність документів, та зараз розглядає можливість укладення договору з ТОВ "Укрвуглепоставка"  .

А ось до того, як організувати прибуткову схему по перепродажу вугілля за бюджетні кошти, брати Варфоломєєви займалися іншими оборудками - того разу в будівничій сфері. Але принцип роботи був той самий: під тиском підлеглих Віталія Варфоломєєва керівники бюджетних установ були змушені порушити законодавство та підписати договір на ремонт бюджетної установи за завищеними цінами. Потім компанії, пов’язані з Варфоломєєвими, ніби-то робили ремонт, але половина бюджетних грошей осідала в кишенях "підприємців".

"В разі, коли керівники бюджетних установ відмовлялися від такої "співпраці" з Варфоломєєвими, їх шантажували, погрожували і залякували.