Ілюстрація REUTERS

Українські виробники сталі зіткнуться з серйозними проблемами в разі втрати частини китайського ринку, до чого неминуче призведе прогнозований обвал цін на залізорудну сировину і спричинена ним більш висока конкуренція на ринку.

Про це пише профільне видання "Мінпром".

"Досі високі ціни нівелювали довге транспортне плече. Але тепер, коли вартість руди скотилася нижче 100 дол./тонну, питома вага логістики в кінцевій ціні значно виросла. Тому вже четвертий квартал стане для виробників руди запаморочливим спуском з небес на грішну землю", – пише видання.

Відео дня

Як пояснив президент об'єднання "Укрметалургпром" Олександр Каленков, на сьогоднішній день близько 70% продажів ЗРС у світі припадає на компанії з так званої "Великої трійки", і Україна в їх число не входить. При цьому виграють вони не тільки за рахунок великих обсягів видобутку, а й завдяки найнижчій собівартості – в 2-3 рази нижче, ніж на українських ГЗК. Це пов'язано з тим, що вони відразу видобувають руду з вмістом заліза до 60%, а в Україні цей показник набагато нижчий, тому ще доводиться витрачати значні кошти на її збагачення.