Ілюстрація REUTERS

Кабінет міністрів України в ході сьогоднішнього засідання прийняв постанову «Деякі питання реалізації пілотного проекту щодо монетизації одноразової натуральної допомоги «Пакунок малюка», згідно з яким молодим батькам буде призначена грошова компенсація в сумі 5 тис. грн виключно для придбання необхідних дитячих товарів та засобів гігієни для породіль.

Як передає кореспондент УНІАН, постанову прийнято з доопрацюванням протягом 3 днів.

Читайте такожКабмін затвердив оновлений макропрогноз до 2023 року

Відео дня

5 тисяч гривень

За словами міністра соціальної політики Марини Лазебної, проектом постанови пропонується запровадити цільову грошову компенсаційну виплату в розмірі 5 тис. грн замість натуральної допомоги «Пакунок малюка», а також забезпечити громадянам, у яких народилася дитина, відкриття рахунку в «Приватбанку» зі спеціальним режимом використання та видати їм спеціальну соціальну карту.

«Батьки дитини можуть звернутися за компенсацією протягом 12 місяців з дати народження дитини та самостійно протягом року витратити кошти грошової компенсації виключно для придбання дитині одягу, взуття, засобів гігієни та догляду, текстилю, іграшок та засобів гігієни для породіль», - сказала Лазебна.

Також, за словами міністра, проектом постанови пропонується залучити до реалізації пілотного проекту на договірних засадах заклади роздрібної торгівлі для продажу батькам певних дитячих товарів і товарів для породіль за спеціальною соціальної карті.

Лазебна зазначила, що в деяких регіонах ще фізично присутні «Пакунків малюка», які будуть роздані породіллям, але з-за того, що тендер на закупівлю таких наборів не відбувся, прийнято рішення про виплату максимально можливої суми компенсації. Вона підкреслила, що кошти для цих цілей передбачені в програмах Мінсоцполітики.

"Пакунок малюка"

Урядова ініціатива "Пакунок малюка" - це національний проект з соціального захисту родин з дітьми та підтримки розвитку відповідального батьківства, який стартував 1 вересня 2018 року. В дитячий набір "Пакунок малюка", який видається породіллям, входять 25 необхідних товарів, у тому числі пелюшки, підгузки, спеціальний матрац, два види ковдр та інші.

Хронологія подій

  • 11 січня 2020 року уряд підвищив виплати на дитину у 2020 році. Повідомлялося, що допомога при народженні дитини будуть надавати разом з одноразовою допомогою «Пакунок малюка». Крім того, повідомлялося, що здійснюватиметься також на відшкодування послуг по догляду за дитиною до 3 років «муніципальна няня».
  • З весни проект був «Пакунок малюка» заморожений.
  • У липні 2020 року Мінсоцполітики повідомило, що тим, хто не отримав бебі-бокс у 2020 році, буде надана грошова компенсація.