Ілюстрація / УНІАН

Купівля та перезапуск електрометалургійного заводу "Електросталь" у місті Курахове найбільшою в Україні брухтозаготівельною компанією "Укрмет" призведе до посилення дефіциту брухту на українському ринку. Тому для стабілізації роботи металургійної галузі уряду необхідно обмежити експорт брухту.

Про це йдеться в статті Бізнес-Порталу UAprom "Продаж "Електросталі": чому українським металургам загрожує дефіцит брухту". За інформацією видання, донецький бізнесмен Ігор Андрєєв наприкінці осені 2021 року продав завод "Електросталь", який довгий час простоював, компанії "Укрмет".

"Для повноцінної роботи заводу потрібно близько 50-60 тис. т брухту на місяць – повідомив керівник аналітичного центру CMD-Ukraine Ігор Гужва. – У річній проекції ми виходимо на цифру в 1,1-1,2 млн т (разом з експортом). Такого додаткового обсягу на українському ринку просто немає".

Відео дня

Згідно з даними Асоціації "Укрметалургпром", два роки поспіль брухтозбір в Україні оновлював антирекорд: у 2019 році він склав 3,1 млн т, у 2020-му – 2,9 млн т. У 2021 році ситуація із заготівлею брухту стабілізувалася, за 10 місяців вона склала 3,2 млн т.

"Але українські металурги це абсолютно не відчули, оскільки більшу частину приросту брухтозбору "з'їв" експорт сировини до Туреччини й Придністров'я. За підсумками січня-жовтня експорт брухту злетів в 15,5 раза, до 0,5 млн т. Це рекордний показник за останні кілька років. Тому єдиний спосіб зберегти робочими всі метпідприємства України і перезапустити "Електросталь" – це обмежити експорт брухту", – упевнений І. Гужва.

Володимир Головко, керівник Центру політичного аналізу, вказує ще й на "зовнішню" загрозу для українських металургів. "17 листопада ЄС ввів фактично ручне управління забороною на експорт брухту, виходячи з екологічних міркувань. Росія з січня підіймає експортне мито до загороджувального рівня. Тому метзаводи Туреччини будуть ще агресивніше заходити в Україну і забирати брухт. Таким чином, цілком реально, що взимку (на додачу до енергетичної кризи) ми отримаємо кризу ще й в металургійному комплексі", – допускає він.

Видання нагадує, що"Укрметалургпром" з літа неодноразово звертався до Уряду України із закликом ввести заборону на експорт брухту. "Однак чиновники так і не змогли прийняти рішення. У підсумку металурги напередодні важкого зимового періоду змушені працювати фактично "з коліс", без стратегічних запасів. Але в наступному році метпідприємствам знадобитися більше брухту, і, якщо відтік сировини не зупинити, низці заводів доведеться зупинятися", – пишуть журналісти.