Закон допоможе ліквідувати незаконні схеми розміщення реклами / фото УНІАН Володимир Гонтар

Верховна Рада України прийняла за основу законопроект, який спрямований на законодавче врегулювання питань, пов'язаних з розміщенням зовнішньої реклами.

Як передає кореспондент УНІАН, за законопроект "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення законодавчого регулювання в галузі зовнішньої реклами" (№5094) проголосували 334 народних депутати при необхідному мінімумі у 226 голосів.

Читайте такожСпілка журналістів розкритикувала поправки, що забороняють рекламу сигарет та алкоголю

Відео дня

Як зазначила народний депутат Олена Кондратюк, прийняття даного закону допоможе як мінімум удвічі зменшити кількість зовнішньої реклами в країні, а також допоможе ліквідувати сірі та непрозорі схеми розміщення реклами.

"Це профільний базовий закон, який консолідує всі норми та вимоги щодо зовнішньої реклами. Там чітко прописані всі вимоги видачі дозволів для зовнішньої реклами. Ми йдемо шляхом прозорості та відкритості, оскільки вся інформація про власників, про відповідальних за рекламу буде розміщена на спеціальному сайті. Кожен білборд отримає спеціальний QR-код, де ви зможете дізнатися, хто його розміщує, скільки він коштує і так далі", - зазначила вона.

Як додав депутат Павло Сушко, прийняття законопроекту допоможе майже вдвічі збільшити надходження до різних бюджетів, причому можна буде чітко контролювати, на що витрачаються гроші, отримані від реклами. Також законопроект спрямований на зменшення корупції.

"Ми зробимо так, щоб були створені публічні реєстри рекламних носіїв. Кожен рекламний носій буде промаркований за допомогою QR-коду. Кожна людина через смартфон зможе перевірити, чи законно встановлена реклама", - сказав він.

Зовнішня реклама в Україні

Асоціація операторів зовнішньої реклами України закликала Раду підтримати законопроект про зовнішню рекламу №5094.

Законопроект передбачає введення єдиного порядку розміщення зовнішньої реклами, а також процедуру демонтажу самовільно встановлених конструкцій.