Законопроект передбачає, що 10% від ціни кожного об’єкту отримає бюджет громади, де той розташований / фото УНІАН

15 липня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект №4572 про стимулювання залучення інвестицій через приватизацію та оренду державного та комунального майна, яким вносяться зміни до низки кодексів і 27 законодавчих актів.

За ухвалення законопроекту проголосували 257 народних депутатів при мінімально необхідних 226.

Депутат Ради Роксолана Підласа (фракція "Слуга народу") під час обговорення документу зазначила, що він передбачає впровадження низки новацій в приватизаційному процесі та в галузі оренди державного та комунального майна.

Відео дня

"Ми пропонуємо встановити вимогу повного розкриття даних про об’єкт для усіх зацікавлених інвесторів. Тільки повна прозорість дозволить сформувати справедливу ціну на об’єкт. Ми пропонуємо дозволити за рішенням Кабміну продавати стандартизовані об’єкти великої приватизації на електронних аукціонах, а не тільки офлайн. Ми пропонуємо продовжити дію норми про застосування англійського права ще на три роки", - розповіла вона.

Також законопроект передбачає, що 10% від ціни кожного об’єкту отримає бюджет громади, на території якої він розташований, а 20% від ціни будуть перераховуватись органу управління, який передавав об’єкт на приватизацію.

Своєю чергою член комітету з питань економічного розвитку Олексій Мовчан (фракція "Слуга народу") зазначив, що норми законопроекту посилюють спроможність Фонду держмайна здійснювати покладені на нього функції.

За його словами, основними завданнями проекту є "встановлення структури та організації діяльності ФДМУ, спрямованої на підвищення результативності його функціонування, уточнення окремих положень законодавства з питань приватизації, управління об’єктами державної власності, корпоративне управління тощо, спрямованих на прискорення та спрощення процедур приватизації та підвищення ефективності управління об’єктами державної власності".

Голова Фонду держмайна Дмитро Сенниченко під час прес-брифінгу подякував народним депутатам за підтримку законопроекту та висловив впевненість, що його ухвалення надасть приватизаційному процесу новий поштовх. 

"Це важливе рішення, спрямоване на те, щоби держава наводила лад, з одного боку, у стратегічних підприємствах, а з іншого боку – те, що нестратегічне, непрофільне – треба дійсно виставляти на прозорі аукціони та залучати туди інвестиції. Тому що одна гривня, витрачена на купівлю об’єкта приватизації, надалі приносить 4-6 гривень додаткових надходжень через інвестиції та створення робочих місць, а також це є база для податків", - сказав він.