Скасовано заборону на розрахунки готівкою / Фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про виведення ринку металобрухту з тіні, яким скасовано заборону на розрахунки готівкою за металобрухт, який здається населенням.

Про це свідчать дані на сайті парламенту.

Що зміниться

Читайте такожРада ухвалила закон про детінізацію ринку металобрухту Згідно з прийнятим документом, скасовано заборону на розрахунки готівкою за металобрухт, який здається населенням.

Відео дня

Оплата купленого у фізичних осіб металобрухту може здійснюватися готівкою через каси суб'єктів господарювання, які здійснюють заготівлю або операції з металобрухтом, в тому числі їх приймальних пунктів.

Також оплата може проводитися шляхом безготівкового розрахунку відповідно до законодавства, або готівкою при покупці металобрухту у фізичних осіб фізичними особами-підприємцями, або іншим способом, передбаченим законодавством.

Звідки метал

Необхідним і достатнім документом для покупця металобрухту з підтвердження джерел походження металобрухту від продавця (постачальника) є акт приймання, який містить дані про джерело походження металобрухту.

Відповідальність за достовірність даних про джерело походження металобрухту, зазначених в акті приймання, покладається виключно на продавця (постачальника) металобрухту і не може бути покладена на покупця.

Не буде актів обстеження

Також законом скасовується поділ металобрухту на промисловий і побутовий, оскільки збереження такого поділу в сучасних умовах обумовлює можливості для зловживань з боку правоохоронних органів.

Законом також спрощено вимоги до заготівлі металобрухту (без його переробки), усунуто неефективні та надмірні механізми державного регулювання. Зокрема, скасовуються акти обстеження, які видають місцеві адміністрації.

Закон і пов'язані з ним надії

  • 14 січня Верховна Рада схвалила законопроект про виведення ринку металобрухту з тіні в першому читанні.
  • Доповідаючи по законопроекту, народний депутат Дмитро Кисилевський зазначив, що від прийняття законопроекту держава отримає близько 900 мільйонів гривень податків на рік за рахунок того, що цей ринок вийде з тіні. За його словами, прийняття закону зменшить крадіжку металу і не дозволить правоохоронним органам "кришувати" порушення.
  • Народний депутат Дмитро Наталуха відзначав, що 15 тисяч приймальних пунктів металобрухту по всій країні виходять за межі закону і позбавляють країну додаткових легальних робочих місць, оскільки співробітники не оформлені офіційно і не приносять доходи до держбюджету, не платять податки.
  • 13 липня 2020 року Рада прийняла закон про детінізацію ринку металобрухту. Тепер оплата купленого у фізичних осіб металобрухту може здійснюватися готівкою через каси суб'єктів господарювання, які здійснюють заготівлю або операції з металобрухтом, в тому числі їх приймальних пунктів.