Росія може залишитися без системи SWIFT / Ілюстрація REUTERS

У МЗС Росії визнали, що вже тривалий час готуються до відключення від міжнародної платіжної системи SWIFT.

Про це повідомив керівник департаменту економічного співробітництва МЗС Росії Дмитро Біричевський, повідомляє 24 канал.

Читайте такожЄвропарламент ухвалив жорстку резолюцію проти РФ: виключити зі SWIFT і зупинити імпорт газу в разі наступу на Україну

Відео дня

"Росія цим займається вже досить тривалий час, оскільки це об'єктивна необхідність", – сказав він.

За його словами, вони почали роботу зі створення альтернативної системи платежів.

Що таке система SWIFT

SWIFT - це міжнародна міжбанківська система передачі інформації та здійснення платежів.

Вона об'єднує 11 тисяч фінансових інститутів з 200 країн світу, що дозволяє швидко здійснювати банківські перекази між фіноператорами різних країн.

Відключення Росії від платіжних систем

  • У березні 2014 року міжнародні платіжні системи Visa і MasterCard припинили обслуговувати карти деяких банків відповідно до рішення Мінфіну США. Серед перших постраждалих були клієнти банків АКБ "Росія", "Собінбанк", "ІнвестКапіталБанк", СМП Банк, "Фінсервіс" та інші.
  • Ці російські кредитні організації були внесені в так званий лист Specially Designated Nationals List-список громадян і компаній, до яких застосовуються санкції США.
  • Включення в цей список означало блокування всіх американських активів банків і заборону на здійснення всіх операцій по будь-яких закордонних рахунках. Крім того, існувало "правило 50%", відповідно до якого під санкції підпадали всі організації, в яких фігурант переліку Мінфіну США володіє від 50% акцій.
  • Центральний банк РФ тоді зробив заяву, що при необхідності надасть підтримку банку "Росія", а санкції США не вплинуть на його фінансову стійкість.
  • 21 березня 2014 року голова комітету Держдуми Росії з фінансового ринку Наталія Бурикіна заявила, що американські платіжні системи Visa і MasterCard, які припинили співпрацювати з низкою російських банків, можуть втратити право на роботу в Росії.
  • 13 квітня 2021 року прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив про те, що Росію можуть відключити від платіжних систем Visa і MasterCard.
  • 22 квітня 2021 року міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив про необхідність відключення Росії від міжнародної системи передачі міжбанківських платежів SWIFT. 
  • 29 квітня 2021 року Європарламент прийняв жорстку резолюцію проти РФ: виключити зі SWIFT і заборонити імпорт газу в разі вторгнення в Україну.